Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγουν τα χαρτιά τους Καθοριστική συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό


Καθοριστική συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π.Τόμσεν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κρίσιμο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για την πορεία των εσόδων αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων προκειμένου οι επικεφαλής της τρόικας να προχωρήσουν στην εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

«Δεν δεχόμαστε από την τρόικα εκπτώσεις στα στοιχεία που δείχνουν ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα» δηλώνει -σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής- ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έστω και μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις.

«Η μέχρι τώρα πορεία των μακροοικονομικών στόχων αλλά και των εσόδων, καθώς επίσης και οι παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργούν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το 2014, έστω και μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Ημερησία.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στο χειρότερο σενάριο το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί μόνο από διαρθρωτικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, αναφέρθηκε στη στάση των δανειστών. «Εκείνοι κάνουν την δουλειά τους σαν δανειστές και εμείς ως δανειζόμενοι, δικαιώματα δίνει κανείς όταν δεν πετυχαίνει τους στόχους του. Το θέμα είναι πώς θα βγει η χώρα από την μέγκενη της κρίσης» τόνισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ακόμη πως η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα από το αναμενόμενο διευκολύνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. «Ούτε εγώ, ούτε η τρόικα περιμέναμε ότι το 2013 θα κλείσει με πλεόνασμα», σημείωσε.

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τη Δευτέρα επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: