Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Πυρετώδεις διεργασίες στο «ημίχρονο» των συσκέψεων με την Τρόικα - Λουκέτα, απολύσεις, κατασχέσεις με φόντο την πρόταση μομφής Η κυβέρνηση επιμένει στο «όχι» για νέα οριζόντια μέτρα

Του Κωστή Πλάντζου
Σε διαπραγματευτικό του «όπλο» για να αποφύγει μεγαλύτερες πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα, σκοπεύει το οικονομικό επιτελείο να μετατρέψει –αν χρειαστεί- την δοκιμασία που υφίσταται η κυβέρνηση από την πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Στουρνάρας προετοιμάζει εντατικά την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, εάν η Τρόικα κινηθεί απειλητικά –όπως πολλοί φοβούνται- μετά την διήμερη αναβολή που ζήτησε στο ραντεβού της με τον υπουργό Οικονομικών.
Στελέχη της πλατείας Συντάγματος πάντως εκτιμούν πως, αν κατά τη συνάντηση της Κυριακής διαπιστώσουν ότι η ομάδα Τόμσεν σκληραίνει της στάση της, ο κ.Στουρνάρας δεν θα διαστάσει να τους προειδοποιήσει πως η στάση τους μπορεί και το ίδιο βράδυ ακόμα να πυροδοτήσει κυβερνητική κρίση στη χώρα, καλώντας τους να επιλέξουν, όπως και στο παρελθόν, αν και οι ίδιοι θέλουν να έχουν ως συνομιλητές τον κ.Τσίπρα και τον κ.Τσακαλώτο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως την Κυριακή θα δείξουν οι απεσταλμένοι των δανειστών τις πραγματικές τους διαθέσεις. Ήδη από την Παρασκευή ο κ.Στουρνάρας βρίσκεται σε συσκέψεις με υπουργούς και επιτελείς όλων των υπουργείων (Εργασίας, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλπ) οργανώνοντας τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσει την Κυριακή.
Θέλουν νέα μέτρα
Οι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν το χρόνο τους, για να μελετήσουν τα στοιχεία και τα επιχειρήματα  της ελληνικής κυβέρνησης, με σκοπό όμως πιθανότατα να μπορέσουν τα αποδομήσουν πιο αποτελεσματικά. Δεν βιάζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για κανένα θέμα, παρά επιχειρούν να εξαντλήσουν τα περιθώρια χρόνου και αντοχών της κυβέρνησης, ωστε στο τέλος να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.
Ακόμα και αν η ελληνική πλευρά θέλει να ρίξει τους τόνους, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για τα παρασκηνιακά «κόλπα» του κυρίου Τόμσεν, το σίγουρο είναι πως οι δανειστές ζητούν επιτακτικά νέα μέτρα. «Μέτρα θα πάρετε» φέρεται να δήλωσε ο κ.Τόμσεν αμέσως μόλις επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Τρίτη, ενώ και ο εκπρόσωπος  του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις δήλωσε από ην Ουάσιγκτον πως «η αποστολή του ΔΝΤ αξιολογεί τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014. Θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο».
Στις τάξεις της τρόικας υπάρχει ανησυχία για τις αντιδράσεις που σημειώνονται στην πίεσή τους για μέτρα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε μάλιστα πως όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε στην τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει νέα μέτρα που πρκαλούν ύφεση, ο κ. Τόμσεν σχολίασε κυνικά: «όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα, θα έχουν επίπτωση στο ΑΕΠ, αλλά οι κραδασμοί αυτοί θα απορροφηθούν». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατόπιν τούτου ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε: «Δεν προτίθεται η Ελλάδα να πάρει οριζόντια μέτρα. Θα ρίξουμε το βάρος μας στην είσπραξη φόρων και εισφορών». Στο σημείο αυτό, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, ο κ. Τόμσεν σίγησε.
Και αν δεν ληφθούν όμως «οριζόντια μέτρα» για μισθούς και συντάξεις, η ελληνική πλευρά συζητά «διαρθρωτικά μέτρα» που έχουν κάποιες φορές το ίδιο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, μεταφράζονται σε «λουκέτα» κρατικών επιχειρήσεων, απολύσεις υπαλλήλων και κατασχέσεις ακινήτων για χρέη σε εφορία, ταμεία και τράπεζες.
Βόμβα το Ασφαλιστικό
Θύμα των "διαρθρωτικών μέτρων" ίσως αποδειχθεί όμως και το ίδιο Ασφαλιστικό σύστημα. Για παράδειγμα, κατόπιν πιέσεων των δανειστών, προχωρά εσπεσυμένα στην κατάργηση φόρων υπέρ τρίτωνΑν και πολλοί είναι παράλογοι και αναχρονιστικοί, καθώς επιβλήθηκαν πριν 80 χρόνια, σήμερα εκτιμάται πως αποδίδουν έσοδα άνω και των 3 δισ. ευρώ ετησίως σε κοινωνικούς και άλλους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Έτσι η κατάργησή τους θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Η Τρόικα πιέζει και για μείωση των εργοδοτικών εισφορώ που, αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, θα δημιουργούσε «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία που θα εσήμαινε περικοπή παροχών.
Στο «παζάρι» τα Κυριακής θα μπουν και όλα τα άλλα ανοιχτά ζητήματα όπως:
-          Δημοσιονομικό κενό: η Τρόικα ζητά μέτρα  1,2-2,5 δισ. ευρώ (έφτασε να ζητά 2,9 και 4 δισ. προ μηνός), αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει με στοιχεία πως, και αν ακόμα απαιτηθεί, δεν θα ξεπερνούν τελικώς τα 500-800 εκατ. ευρώ κι θα καλυφθούν με ήδη δρομολογημένα μέτρα και όχι άλλα πρόσθετα.
-          Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: μετά από 18 μήνες διαβουλεύσεων, ο κ.Στουρνάρας θα δεσμευτεί ότι προχωρά –με οριακές αλλαγές στην κατάθεση του νέου νόμου και ότι με αυτόν θα εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ το 2014 από φόρους στα ακίνητα.
-          Αμυντικές βιομηχανίες: Οι εκπρόσωποι των δανειστών τηρούν σκληρή στάση και στο email της η Τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε δραστική συρρίκνωση της ΕΑΣ, αλλιώς θα ζητήσει την άμεση εκκαθάριση της εταιρίας.
Η Τρόικα απαιτεί επίσης:
-          «Ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, με περιορισμέναμέτρα προστασίας των πιο φτωχών δανειοληπτών μόνον. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
-          Άμεση απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να μην θιγούν τουλάχιστον όσες είναι ήδη ενεργές από το παρελθόν.
-          Επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων για έσοδα 3,5 δισ. ευρώ το 2014. Από την επίτευξη του στόχου εξαρτάται εν πολλοίς και τι μεγέθους λιτότητα θα ζητήσει η Τρόικα να εφαρμοστεί.
-          «Λίστες» με ονόματα και διευθύνσεις υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν, βάσει του χρονοδιαγράμματος στο Μνημόνιο. Δέχεται να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό και όσοι φύγουν από την ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, αλλά δεν δέχεται το ίδιο και για όσους απελύθησαν από την ΕΡΤ αλλά επαναπροσλήφθηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση.


newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: