Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μετά το Γιουρογκρουπ η τροικα στην Αθήνα είπε ο Γ. Στουρνάρας εξω απο το Μαξίμου

20131129-211348.jpg
«Δεν έρχεται η Τρόικα τη Δευτέρα, πάμε τουλάχιστον για τα προαπαιτούμενα έως τις 9 Δεκεμβρίου». Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων που έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από επαφή με τους επικεφαλής της Τρόικας, στην οποία συμμετείχε αυτή τη φορά και ο Πρωθυπουργός, δεδομένο που δείχνει την ένταση του προβληματισμού της κυβέρνησης για την εμπλοκή με τους εκπροσώπους των δανειστών.
«Ακόμα δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία, σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η Τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν ούτε σε μίνιμουμ συμφωνία, η οποία θα διευκόλυνε την επιστροφή της Τρόικας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Ένα 24ωρο μετά από μια ακόμα τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Όλι Ρεν, ο Πόλ Τόμσεν αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο REUTERS ότι η επίσκεψη ανακλήθηκε, ενώ και εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το πότε ακριβώς θα επιστρέψει η Τρόικα.
Όπως παραδέχθηκε και ο κ. Στουρνάρας, η διαπραγμάτευση «κολλάει» κυρίως στις απαιτήσεις των επικεφαλής της Τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα, που αγγίζουν, όμως, ευαίσθητες περιοχές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον Προϋπολογισμό του 2014, εκτιμάται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης.
Συγκεκριμένα, ως «αγκάθια» χαρακτηρίζονται το δημοσιονομικό κενό, που σύμφωνα με την Αθήνα είναι περίπου 1 δισ ευρώ αλλά με ανοικτή ακόμα τη διαπραγμάτευση για την «τρύπα» του νέου Φόρου Ακινήτων, το προστατευτικό πλαίσιο έναντι των πλειστηριασμών, η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι αμυντικές βιομηχανίες.
Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις απομακρύνει το ενδεχόμενο της συζήτησης και της έγκρισης εκταμίευσης για την εκκρεμή δόση του 1 δισ ευρώ, στο EUROGROUP της 9ης Δεκεμβρίου, ενώ «θολή» παραμένει η εικόνα για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκταμιευθεί η δόση των 3,1 δισ ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του έτους. Ωστόσο, όπως παρατηρούν και παράγοντες της αγοράς, οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας δεν είναι πιεστικές όπως άλλοτε, καθώς έως το τέλος Μαρτίου εκκρεμεί μόνο η πληρωμή ομολόγων ύψους 1,9 δισ ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: