Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

«Δεν αισθάνομαι σάκος του μποξ» Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, διαβεβαιώνει ο Γιάννης Στουρνάρας


Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, διαβεβαιώνει ο Γιάννης Στουρνάρας
«Σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο» σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Για το θέμα της μείωσης του χρέους, εκτιμά πως η συζήτηση θα ξεκινήσει προ των ευρωεκλογών, αλλά θα ολοκληρωθεί αργότερα, με την Ελλάδα να επιδιώκει «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεολυσίων».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αποκλείει «κούρεμα» καταθέσεων, δηλώνει ότι δεν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και ότι θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

«Οι καταθέσεις δεν θα κουρευτούν. Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Άλλωστε στην Ευρώπη έχουμε σήμερα, έστω και σε πρωτόλειο -ας το πως έτσι- βαθμό, μία τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής» αναφέρει.

Αναφερόμενος, στις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας εξηγεί πως ο νόμος θα θέτει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης και η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε Έλληνες και ξένους, ενώ δεν αποκλείει εντός του 2014 να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι για τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας (ΦΠΑ εστίασης, πλειστηριασμοί) οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς» συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα.

Προσθέτει επίσης ότι δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, πέρα από το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017 που έχουμε ως χώρα υποχρέωση να καταθέσουμε .

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα», επιμένει ότι τυχόν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου και σε άλλο ένα δημοσιονομικό κενό που θα έπρεπε να καλύψουμε.

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι έχει άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, «ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν». «Κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι» καταλήγει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: