Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Λόγω αύξησης τουρισμού Πλεόνασμα 1,46 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο


Πλεόνασμα 1,46 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο

Αθήνα
Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1,46 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,136 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012, καταγράφεται στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).
Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση 15% στα τουριστικά έσοδα στο 11μηνο, τα οποία ανήλθαν στα 11,83 δισ. ευρώ. Η επίδοση αυτή ξεπερνά ήδη τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το πλήρες έτος η τουριστική βιομηχανία.
Επιπλέον, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.
Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 3,3%.
Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών, οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα πρόκειται πιθανότατα να διατηρηθεί και στο σύνολο του έτους, παρά το ότι ο Δεκέμβριος είναι συνήθως ελλειμματικός μήνας.
Εφόσον, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: