Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Μέτρο ήταν και πάει: Δεν θα ισχύσει τελικά το 50% για σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα


Νέα ντρίμπλα από ΥΠΟΙΚ, με εμπάργκο στην επιβολή του νέου μοντέλου των αποδείξεων. Αποσύρεται το 50% σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα. Πιθανή επιστροφή του συστήματος που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αναμένεται η εγκύκλιος
Αποσύρθηκε με εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα η πρόταση που είχαν καταθέσει οι υπηρεσίες του υπουργείου και προέβλεπε πως η εφορία θα αναγνώριζε μόνον το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων.
Η δημοσιοποίηση της σχετικής πρότασης προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η άμεση απόσυρση της και η κατάθεση εναλλακτικών.
Αν και η απόφαση για το ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η εφορία (οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, πως θα γίνεται ο επιμερισμός των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται, κ.α.) αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα, πλέον δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το μέτρο της συλλογής αποδείξεων να διατηρηθεί ως έχει σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Για την αξία των αποδείξεων που του λείπει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.
Οσοι φορολογούμενοι συγκεντρώνουν ανώτερο ποσό των 10.500 ευρώ σε αποδείξεις, τότε θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ, ενώ παράλληλα θα γλιτώσουν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσαν.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι δεν επιτρέπονται οικονομικά ανοίγματα, προχώρησαν σε ένα μικρό lifting του ισχύοντος συστήματος, αφήνοντας τις καινοτόμες ιδέες τους για το 2015, από όσα μέχρι στιγμής διαφαίνονται στον "αέρα" του ΥΠΟΙΚ.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: