Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλύψεις για πρόσωπα-«κλειδιά» Εξοπλιστικά: Ποιους «καρφώνει» ο Κάντας στη νέα απολογία του


Εξοπλιστικά: Ποιους «καρφώνει» ο Κάντας στη νέα απολογία του


Έδωσε ονόματα υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων - Τι αναφέρει για τον «πατέρα και άπληστο πολιτικό», που αρνείται να κατονομάσει

Ονόματα υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατονόμασε, απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Μάρκου, ο πρώην αναπληρωτής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τον εντοπισμό 13,7 εκατ. δολαρίων σε δυο «offshore» εταιρείες, με εμφανιζόμενο ως διαχειριστή τον ίδιο.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002, όταν υπουργοί Εθνικής Άμυνας ήταν o Άκης Τσοχατζόπουλος και αργότερα ο Γιάννος Παπαντωνίου, δεν εισέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα στοιχείο στην ανάκριση, που να αποδεικνύει ότι τα πρόσωπα που κατονόμασε πράγματι δωροδοκήθηκαν, για να προωθήσουν συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα -και συγκεκριμένα τα αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα της εταιρείας Wegmann.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε στους ανακριτές ότι ο ίδιος δεν ισχυρίζεται ότι τα πρόσωπα αυτά δωροδοκήθηκαν.

Ωστόσο, όπως φέρεται να είπε, ήταν πρόσωπα-«κλειδιά» για την υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας, τα οποία ουδείς από τις κατασκευάστριες εταιρείες μπορούσε να αγνοήσει, χωρίς να έχει... συνέπειες.

Ο Αντώνης Κάντας υποστήριξε στους ανακριτές ότι για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων μέσω της Wegmann, τρεις ήταν οι υπηρεσίες-«κλειδιά». Συγκεκριμένα, όπως φέρεται να είπε, αυτές ήταν το 4ο επιτελικό γραφείο του ΓΕΣ, όπου υπηρετούσε τότε ο Γιώργος Καράμπελας, ο 3ος κλάδος του ΓΕΣ και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, όπου υπηρέτησαν οι κ.κ. Κολλίρης, Ανδρουλάκης, Λεονταρίτης και Κωνσταντόπουλος, και βέβαια ο αρμόδιος υπαρχηγός.

Ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Κάντας, στην απολογία του στους δύο ανακριτές, αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του επίσης προσωρινά κρατούμενου Π. Ευσταθίου επί της οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, όπως φέρεται να κατέθεσε ο Κάντας, μπήκε στο γραφείο και ο τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο οποίος φέρεται να είπε, σύμφωνα με τον Κάντα: «Πετάγομαι μέχρι τον πατέρα, δίπλα». Ο Αντώνης Κάντας ανέφερε ότι τον ρώτησε ποιος είναι «ο πατέρας» και τότε εκείνος του απάντησε: «Παλιός πολιτικός, καλός φίλος, αλλά άπληστος».

Ακόμη, υποστήριξε πως, όταν το 2008 συνάντησε εκ νέου στη Γενεύη τον Φάνη Λυγινό, τον ρώτησε ποιον εννοούσε με τη φράση ο «πατέρας» και εκείνος δεν του αποκάλυψε το όνομά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Λυγινός, είναι σύμφωνα με τον Κάντα, ο τραπεζίτης από την Ελβετία, ο οποίος του άνοιξε τους λογαριασμούς, όπου εμβάζονταν οι μίζες. 
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: