Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πως θα ανοικοδομηθεί η Κεφαλονιά...




Την Ολομέλεια της Βουλής ενημέρωσε για τα μέτρα αποκατάστασης και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στην Κεφαλονιά, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε...
επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου.

Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε πως γίνεται άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και διαδικασίες εξπρές για να εκταμιευθεί ποσόν με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί:

• επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των πληγέντων

• οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ

• η επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών θα φθάσει στο 80% και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο

• θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται το εφάπαξ επίδομα, που είναι μέχρι 600 ευρώ, και συνολικά θα διατεθούν περίπου 500.000 ευρώ από το κονδύλι αυτό, ενώ αντίστοιχες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και τις ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του ειδικού φόρου για το 2014 για όλους τους πληγέντες.

Επίσης, έχει αποφασιστεί αναστολή για 3 μήνες των πάσης φύσεως υποχρεώσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, και παράταση τριών μηνών στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

Οδικό δίκτυο και λιμάνι

Το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στην επισκευή του λιμανιού του Ληξουρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμο για την τουριστική περίοδο, ενώ με διαδικασίες εξπρές θα γίνει και η αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών προχωρά η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία το νησί κηρύσσεται σεισμόπληκτο, ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης των ζημιών. Επίσης θα υπάρξει πρόγραμμα εγκατάστασης οικίσκων σε συγκεκριμένους χώρους για να στεγάσουν προσωρινά όσες οικογένειες το επιθυμούν.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει τρία πλοία, με 80 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άνδρες υποβρυχίων καταστροφών, γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και μηχανήματα για έκτακτες καταστάσεις.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: