Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Για το α' τρίμηνο του 2014 Τη Μ.Τετάρτη η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Τη Μ.Τετάρτη η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθεί, τελικά, η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, για το πρώτο τρίμηνο του 2014, σε 669.702 δικαιούχους, που έχουν ήδη εισπράξει τα επιδόματα του 2013.

«Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό προχωρήσαμε στην απόφαση να δοθεί νωρίτερα εφέτος το οικογενειακό επίδομα στους δικαιούχους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στη θέσπιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, «με το οποίο αναμορφώθηκε το καθεστώς των προϋφιστάμενων, πολυάριθμων οικογενειακών επιδομάτων, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια».

«Ο νέος θεσμός των οικογενειακών επιδομάτων έχει καθολικά χαρακτηριστικά και απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές οικογένειες ανεξάρτητα από εργασιακή ή άλλη κατάσταση με βασικά κριτήρια, την εισοδηματική κατάσταση και τα εξαρτώμενα τέκνα ώστε να ωφελούνται όσοι αποδεδειγμένα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συνδρομής από την πολιτεία», τόνισε η γενική γραμματέας Πρόνοιας Εφη Μπέκου.

Tι προβλέπεται για το επίδομα του α' τριμήνου 2014

Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάση τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Για την απόδοση του πρώτου τριμήνου δεν προαπαιτείται η υποβολή εντύπου Α21, με βάση τη νέα κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της κοινής υπουργικής απόφασης, η προκαταβολή του πρώτου τριμήνου θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από τον δυνητικά δικαιούχο.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης Α21 εντός της νόμιμης προθεσμίας τα ποσά που προκαταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που καταβάλλει τα επιδόματα.

Επίσης, ταυτόχρονα με την έναρξη της υποβολής του Ε1 ήδη από τις 20 Μαρτίου 2014, ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα Οικογενειακά Επιδόματα του έτους 2014.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος TaxisNet και αφού έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση (Ε1).

Διευκρινίζεται ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση το έτος 2013 για τη χορήγηση Οικογενειακών Επιδομάτων, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στο Α21 τυχόν αλλαγές, που εμφανίζουν τα στοιχεία τους.

Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: