Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Στο 90% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών Τρία δισ. ευρώ θα αντληθούν από το 5ετές ομόλογο, στο 4,75% το κουπόνι


Τρία δισ. ευρώ θα αντληθούν από το 5ετές ομόλογο, στο 4,75% το κουπόνι
Αθήνα
Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, αναφέρει δικαιωμένο και ανακουφισμένο το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώνοντας επισήμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης 5ετους ομολόγου, με την οποία η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή.»

» Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου προσδιορίζεται κοντά στο 4,95%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, με 550 εντολές από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του ελληνικού Δημοσίου ήταν η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσφορές υπερκάλυψαν οκτώ φορές το ζητούμενο ποσό.

Λόγω ακριβώς της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου θα κλείσει τελικά κάτω από το 4,95%. «Θα έλεγα ότι μπορεί να φθάσει στο 4,625%, καθώς θα υπάρχει μεγάλη υπερβάλλουσα ζήτηση» δήλωσε στο Reuters διαχειριστής χαρτοφυλακίου με έδρα το Λονδίνο. Τα 5ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν στη λεγόμενη σκιώδη αγορά (grey market) με απόδοση 4,8%, σημειώνει το πρακτορείο.

Προσφορά 20 δισ. σε μία ώρα
Ως ιδιαίτερα επιτυχή χαρακτηρίζουν παράγοντες της κυβέρνησης την έκδοση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, καθώς το βιβλίο προσφορών (που άνοιξε σήμερα στις 11:00 το πρωί) έκλεισε σε λιγότερο από μια ώρα μετά, και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανήλθαν σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Κατόπιν αυτού αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για ποσό 2,5 δισ. ευρώ.

Το ετήσιο κουπόνι των ομολόγων ανήλθε σε 4,75%, ενώ η απόδοση, που θα οριστικοποιηθεί μετά την εκκαθάριση, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 4,95%, ήτοι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για απόδοση 5%- 5,23%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται από το υπουργείο ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μακροπρόθεσμα επενδυτικά funds (ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία, κλπ).

Παράγοντες της οικονομίας, επισημαίνουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης «ανοίγει τον δρόμο» και για τις εκδόσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, διευκολύνει τις χρηματοροές προς τη χώρα και όχι μόνον για δανεισμό, αλλά και για επενδύσεις.

Αναφερόμενος στα οφέλη μιας επιτυχούς έκδοσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δήλωσε ότι η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφρασή του «θα γκρεμιστούν κι άλλο».

Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η προχθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων είχε επιτόκιο 3,01%), ενώ καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Reuters:  η Ελλάδα επέστρεψε, πλησιάζει η έξοδος από το μνημόνιο
Η «εκπληκτική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων» έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά επενδυτικά μέσα σταθερής απόδοσης, οδηγώντας στην αύξηση των τιμών των ομολόγων της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank κ. Μίκαελ Λάιστερ δήλωσε ότι η έκδοση δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά αντεπίθεσης (για την έξοδο) από την οικονομική ύφεση. «Δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα φθηνή έκδοση, αλλά η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και δείχνει ότι η κρίση χρέους έχει υποχωρήσει σημαντικά», τόνισε ο αναλυτής.
Σε άλλο δημοσίευμα το διεθνές πρακτορείο αναφέρει η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις αγορές χρέους μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού με τους επενδυτές να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση πενταετούς ομολόγου 3 δισ ευρώ που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το μνημόνιο.

Το Reuters παραθέτει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ.Βενιζέλου, ενώ επικαλείται και αυτές του Κ.Ρέγκλινγκ του ESM για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η Ελλάδα επανέρχεται στις αγορές, στην ομαλότητα. Βγαίνει από το μνημόνιο και την κρίση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. «Αυτό είναι η επίσημη πανηγυρική, χειροπιαστή και πρακτική επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας», είπε, προσθέτοντας ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Δύο χρόνια μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται στα 320 δισ. ευρώ περίπου ή 175% το ΑΕΠ. Παρά το μέγεθός του όμως, οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν ελκυστικοί, καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 το κατέστησε βιώσιμο για 10 χρόνια, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αν το χρέος δεν ήτανε βιώσιμο, οι αγορές δεν θα αγόραζαν ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ο Βενιζέλος.

Στην σκιά της βομβιστικής επίθεσης

Στο δημοσίευμα του Reuters γίνεται αναφορά και στην έκρηξη έξω από την ΤτΕ στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αναφέρει, λίγο πριν ολοκληρωθεί η έκδοση του ομολόγου και μία ημέρα πριν την άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα, σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής.

«Προφανής στόχος των δραστών είναι να αλλάξουν την ατζέντα. Δε θα επιστρέψουμε στους τρομοκράτες να πετύχουν τον στόχο τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Με την έξοδο στις αγορές νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, η Αθήνα θέλει να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι βγαίνει από την κρίση μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας στα πλαίσια του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο.

Ωστόσο, σπεύδει να προσθέτει ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο για να ανακάμψει ουσιαστικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης, που εξανέμισε το 40% των εισοδημάτων και οδήγησε σε λουκέτο 81.000 επιχειρήσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: