Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τι είπωθηκε στην Επιτροπή της Βουλής Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές


Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά να δηλώνει ανοικτός σε βελτιωτικές αλλαγές και με σχεδόν όλα τα κόμματα να εμφανίζονται με συναινετική διάθεση, αλλά να επιμένουν στην ανάγκη τροποποιήσεων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον ενεργότερο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.

Ο Θανάσης Σκορδάς χαρακτήρισε «έξω από κάθε λογική και αίσθημα δικαίου» την πρόταση βουλευτών να καταργηθεί η φορολογική ενημερότητα στις περιπτώσεις ανανέωσης της άδειας για τις λαϊκές αγορές.

Παράλληλα, απέρριψε και τις αιτιάσεις ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η περικοπή των θέσεων στις λαϊκές αγορές για να ενισχυθούν έτσι οι μεγαλέμποροι, τονίζοντας ότι «ο κάθε δήμος θα αξιολογήσει τις ανάγκες της περιοχής του και δεν πιστεύω ότι κανείς θα προχωρήσει ελαφριά τη καρδία στην κατάργηση τους».

Έμφαση έδωσε ο κ. Σκορδάς στη δυνατότητα να μεταβιβάζεται πλέον η άδεια για τις λαϊκές αγορές όχι μόνο στις περιπτώσεις θανάτου ή αναπηρίας του κατόχου, αλλά και όταν θέλει να την παραχωρήσει σε συγγενείς ή τρίτα πρόσωπα, με μόνη προϋπόθεση να ήταν ασφαλισμένοι και να ασκούσαν το επάγγελμα.

Θετικός δήλωσε στην πρόταση να έχουν οι δήμοι την αρμοδιότητα να προσδιορίζουν τη διάρκεια των πανηγυριών ή παζαριών. Ωστόσο, εξέφρασε την αντίθεση του να παραμείνουν τα 10ήμερα, σημειώνοντας ότι είναι σύμφωνος στο να μην ξεπερνούν τις πέντε μέρες.

Ακόμα, απέρριψε τις κατηγορίες περί εξοντωτικών προστίμων και ποινικών κυρώσεων για τους παραβάτες, δηλώνοντας πάντως ανοικτός, στην πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Βλάχου να επανεξεταστεί το μέτρο ώστε να υπάρχει αναλογικότητα και κλιμάκωση των ποινών.

«Η διάθεση μας είναι να συγκεράσουμε τις απόψεις για να έχουμε ένα νομοσχέδιο που θα αντέξει στο χρόνο. Δεν προσπαθούμε να στερήσουμε τον τζίρο από κανένα. Αντίθετα η κατεύθυνση μας είναι να ενισχύσουμε όλους όσοι νόμιμα ασχολούνται με το υπαίθριο μικροεμπόριο», κατέληξε ο υφυπουργός Εμπορίου.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει και απλοποιεί την νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας σημείωσε ότι η σύντομη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου το αδικεί και έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται στις διατάξεις του προχειρότητα και αντιφάσεις, ενώ επιφυλάχθηκε επί της αρχής προκειμένου να ακούσει και τις απόψεις των φορέων.

Παράλληλα, μίλησε για εξοντωτικές ποινές στις οποίες κυριαρχεί η «τιμωρητική λογική» και εξέφρασε την αντίθεση του στον περιορισμό της διάρκειας της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια ενοποίησης της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο, ενώ πρότεινε, στα ζητήματα ωραρίου και λειτουργίας των λαϊκών αγορών, να έχει άποψη η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ υποστήριξε ότι με την νομοθετική παρέμβασή της η κυβέρνηση στοχοποιεί τόσο το θεσμό με τα φθηνά προϊόντα, όσο και χιλιάδες οικογένειες που ζουν από το υπαίθριο εμπόριο.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτο ένα οργανωμένο πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν προάγονται όσο θα έπρεπε τα ζητήματα του ανταγωνισμού και εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία χορήγησης των αδειών, οι οποίες δεν διασφαλίζουν, όπως είπε, το αδιάβλητο.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων που θέλουν τον πλήρη έλεγχο του μεριδίου των λαϊκών αγορών και την εξόντωση αυτών που βγάζουν ένα μεροκάματο», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει και επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα.

Σε παρέμβαση του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας πρότεινε την ευθύνη διαχείρισης, χωροταξίας και χωροθέτησης των λαϊκών αγορών, να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζήτησε να υπάρξει εξορθολογισμός και αναλογικότητα, σε ό,τι αφορά τις ποινές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: