Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση...


Μάχη στήθος με στήθος δείχνει το τελευταίο γκάλοπ
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,4% στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών δείχνει νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Alco για λογαριασμό του...
«protothema.gr» και στην οποία επιβεβαιώνεται η σταθερή υπεροχή που διατηρεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στην τελευταία στροφή, ωστόσο, πριν από την τελική ευθεία προς τις κάλπες της 25ης Μαΐου, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη για το κριτήριο με βάση το οποίο θα σταθμιστεί η ψήφος των Ελλήνων ψηφοφόρων στην αναμέτρηση της μεθεπόμενης Κυριακής, ενώ σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία παραμένει η αδιευκρίνιστη ψήφος και πολύ περισσότερο το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που βρίσκεται στο 12%.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη το διάστημα από 10 μέχρι 14 Μαΐου, το 41% των πολιτών απαντούν ότι στις ευρωεκλογές θα κάνουν την επιλογή τους με βάση, κυρίως, την επιθυμία για ανατροπή της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το 37% δηλώνει ως βασική επιδίωξη της ψήφου την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας.



Πλειοψηφικά, πάντως, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση έχουν σε ποσοστό 41% την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ σχεδόν εξίσου ισχυρή είναι η αντίθετη άποψη την οποία ενστερνίζεται το 37% των πολιτών. Αντιθέτως, στο χαμηλό ποσοστό του 23% περιορίζονται όσοι πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι σήμερα καλύτερη σε σχέση με πριν από έξι μήνες, την ίδια ώρα που σχεδόν ένας στους επτά πολίτες απαντούν αρνητικά στο ίδιο ερώτημα.   





Πρόθεση ψήφου με μάχες για πρωτιά και τρίτη θέση
Στην πρόθεση ψήφου, τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να βελτιώνουν τη θέση τους, καθώς θερμαίνεται το πολιτικό κλίμα, λίγες μέρες από τις ευρωπαϊκές κάλπες. Στη διαχρονική εξέλιξη των ερευνών της Αlco, η ψαλίδα που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, η υψηλότερη από τον περασμένο Οκτώβριο. Τα ποσοστά, ωστόσο, που συγκεντρώνουν είναι χαμηλά, παρόλο που αθροιστικά οι επιδόσεις της ΝΔ και της ΣΥΡΙΖΑ είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας περιόδου.



Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα με 23,4%, καθώς αυξάνει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κεδρίζει 1,1% σε σχέση με την ανάλογη επίδοση που είχε στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Alco. Η Νέα Δημοκρατία κατατάσσεται δεύτερη με 22% (+0,2%) ενώ στην τρίτη θέση επανέρχεται με 7,3% (+0,3%) η Χρυσή Αυγή, αφήνοντας οριακά τέταρτο «Το Ποτάμι» που σταθεροποιείται στο 7%. Η «Ελιά», με 5,1%, βελτιώνει κάπως τη θέση της (+0,3%), το ΚΚΕ είναι σταθερό στο 5%, ενώ ανοδικά κινούνται με 4,6% (+1,2%) οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κάτω από τον οριακό πήχη του 3% κινείται η ΔΗΜΑΡ με 2,4% (+0,2%).





Από τα μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωκάλπες, ψηλότερα βρίσκονται με το ισχνό 1% ο ΛΑΟΣ, η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό και οι Οικολόγοι, ενώ 0,9% συγκεντρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 0,5% το Εθνικό Μέτωπο, ενώ στο 1,9% περιορίζονται όσοι δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν την επιλογή άλλου κόμματος.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας στο 11,4% (+0,3%), ενώ αντιθέτως μειωμένες εμφανίζονται οι τάσεις για αποχή, που περιορίζεται στο 3,4% (-1,8%), καθώς και για την προτίμηση του λευκού ψηφοδελτίου, που γίνεται από το 1,9% του δείγματος (-1,4%).



Στην αναγωγή των αποτελεσμάτων επί των εγκύρων, οι αναλυτές της Alco υπολογίζουν τη δύναμη των κομμάτων ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 24,7%, Νέα Δημοκρατία 23,2%, Χ.Α. 7,7%, «Ποτάμι» 7,6%, «Ελιά» 5,4%, ΚΚΕ 5,3%, ΑΝ.ΕΛ. 4,9%, ΔΗΜΑΡ 2.5%, άλλο κόμμα 7,6% και αναποφάσιστοι 12%.     

Δεύτερος στη δημοφιλία των αρχηγών ο Σταύρος Θεοδωράκης

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο κ. Σαμαράς με ποσοστό 34% στις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του. Στη δεύτερη θέση είναι με 29% βρίσκεται ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης που είναι μια μονάδα πάνω από τον κ. Τσίπρα που φθάνει στο 28%. Ακολουθούν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με 23%, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτοσύμπας 20%, ο πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 16%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με 13% και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με 8%.



Στο ερώτημα για το ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς με 37% διευρύνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προτιμάται από το 26% των πολιτών.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: