Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το τηλεφώνημα αναμένουν οι «μνηστήρες» Ανασχηματισμός: Θέμα ωρών η ανακοίνωσή του



Ανασχηματισμός: Θέμα ωρών η ανακοίνωσή του

Αθήνα
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, καθώς όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το απόγευμα θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει πρόσωπο - έκπληξη.

Σύμφωνα με Το Βήμα, ένα πρόσωπο που προστέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας είναι ο οικονομολόγος Νίκος Οικονομίδης.

Πρόκειται για ομογενή καθηγητή Οικονομικών στο Stern School of Business, New York University και στο University of California, Berkeley. Ο κ. Οικονομίδης που είναι χρόνια φίλος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και λέγεται ότι διατηρεί και άριστη σχέση με το στενό του σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρουενώ, ενώ γνωρίζεται και με τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Εάν τελικά είναι αυτός ο νέος υπουργός, είναι σαφές ότι θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης του χρέους καθώς είναι και γνώστης το πώς λειτουργεί το ΔΝΤ.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να διαχωριστεί το υπουργείο, σε Οικονομίας και Οικονομικών. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε υπουργός Οικονομικών πιθανότατα θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, που ήδη έχει τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων ως αναπληρωτής υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στο θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει ο Κ.Χατζηδάκης. Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί θέση επιτρόπου, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.
«Σταθερές αξίες» στην κυβέρνηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Φαίνεται επίσης ότι παραμένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τους Π.Παναγιωτόπουλο (Πολιτισμού), Κ.Αρβανιτόπουλο (Παιδείας), Γ.Μιχελάκη (Εσωτερικών), Μ.Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας) και Άδ.Γεωργιάδη (Υγείας).

Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν οι Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ο Κ.Μαρκόπουλος.

Συμμετοχή ενδέχεται να έχουν οι Π.Κουκουλόπουλος, Οδ.Κωνσταντινόπουλος και Γ.Κουτρουμάνης, ενώ συζητούνται προς αξιοποίηση οι Κυρ.Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Π.Καψής.

Εκτός απροόπτου, σήμερα αργά το μεσημέρι θα αρχίσουν τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς και εν συνεχεία -το απόγευμα- αναμένεται η ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τριτης. 
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: