Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Βούτσης: Είμαστε απέναντι στη κεντροαριστερή ανασυγκρότηση...



Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κάνει απολογισμό των πρωτοβουλιών του κόμματος για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον αιγιαλό, μιλά για την αυτοδυναμία και τις πολιτικές συμμαχίες και  εξηγεί ...
ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι σε σχέδια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Τη συνέντευξη πήρε ο Αδάμος Ζαχαριάδης

Ποια είναι τα συμπεράσματα που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πρωτοβουλίες για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον αιγιαλό; Τόσο στο επίπεδο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση όσο και στις διεργασίες που εξελίχθηκαν στα άλλα κόμματα.
Καταρχάς, υπάρχει το ερώτημα γιατί τώρα και όχι όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα έλεγα ότι μετά από εκλογές, όπου ο καθένας είναι πλέον στο πραγματικό του μέγεθος, είναι ευκολότερο να παρθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Επιπλέον, επειδή η κυβέρνηση ζει την παρακμή της, κλείνει τον κύκλο της, βιάζεται να φέρει νομοσχέδια τα οποία δεν έχουν την παραμικρή συναίνεση. Αυτό δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες προκειμένου να διαμορφώσουμε αυτή τη συμπαράταξη δυνάμεων.
Νομίζω ότι καταφέραμε να θέσουμε μια πολιτική ατζέντα, η οποία δυσχεραίνει την κυβέρνηση καθώς οξύνει τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Τέλος, αποδομήθηκε πλήρως η αφήγηση Σαμαρά ότι οι 180 βουλευτές είναι, με τον έναν ή άλλο τρόπο, στο τσεπάκι του. Διαμορφώθηκε δηλαδή, μια νευρικότητα και πιθανόν ένα νέο σχέδιο.
Άρα, οι πρωτοβουλίες αυτές δημιούργησαν πολιτικές εξελίξεις;
Είναι βέβαιο. Η ελεγχόμενη, μέχρι στιγμής, σύγκρουση Βενιζέλου – Σαμαρά πιθανόν να εξελιχθεί. Άρα, οι πρωτοβουλίες αυτές δημιούργησαν πολιτικές εξελίξεις και, επιπλέον, καταφέρνουν να αποτρέψουν και πράγματα. Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ είναι σημαντική νίκη, αν σταματήσει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αν δεν χωριστεί η περιουσία μικρής και μεγάλης ΔΕΗ θα είναι επίσης σημαντικό. Η ανάδειξη των φυλακών νέου τύπου σε βασικό ζήτημα δημοκρατίας διαμόρφωσε μια κοινή γνώμη που ήταν υπέρ των απόψεών μας. Γίνονται, δηλαδή, βήματα και δεν είναι σωστό η απογοήτευσή μας από την απουσία κλασσικού τύπου κινηματικών διαδικασιών να καλύπτει πραγματικές διεργασίες που διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Υπάρχουν και ενδείξεις ρήξης στρωμάτων που παραδοσιακά είχαν καλές σχέσεις με τα κόμματα της κυβέρνησης.
Αυτό έρχεται ως συνέχεια του διαζυγίου που είχαν πάρει με τη ΝΔ παραδοσιακοί κλάδοι, όπως οι φαρμακοποιοί και οι λαϊκές αγορές. Ολόκληρες, δηλαδή, κατηγορίες οι οποίες είχαν στενές σχέσεις με τη Δεξιά. Αυτό, όμως, δεν είναι μονοδιάστατο. Υπάρχει δυστυχώς και μια αντίστροφη κίνηση. Με επίκεντρο μεγάλα συμφέροντα, τα οποία κερδίζουν μέσα στην κρίση, διαμορφώνοντας νέες σχέσεις και νέες συναινέσεις σε τμήματα του λαού.

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: