Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Εφαρμόζεται η επιστράτευση Συνεδριάζει η ΓΕΝΟΠ - Σε εξέλιξη η επίδοση φύλλων πορείας


Συνεδριάζει η ΓΕΝΟΠ - Σε εξέλιξη η επίδοση φύλλων πορείας
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το μεσημέρι της Κυριακής συνεδριάζει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας, μετά τη δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία και ενώ ήδη εφαρμόζεται η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση.

Ήδη έχει αρχίσει η επίδοση των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους και έχουν επιταχθεί εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Οι επιστρατευμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να εμφανιστούν στην εργασία τους το απόγευμα της Κυριακής, κατά την αλλαγή της βάρδιας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, στα πόστα τους επιστρέφουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία μετά την επίδοση των ατομικών φύλλων επίταξης.

Πάντως, στον ΑΗΣ Καρδιάς διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων, προκειμένου να εμποδιστεί στους εργαζόμενους η επιστροφή στη μονάδα.

Προς το παρόν, εκτός λειτουργίας παραμένουν 14 μονάδες της ΔΕΗ, ωστόσο, δεν προβλέπονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση για τις επόμενες ώρες, καθώς η ζήτηση είναι χαμηλή και οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές.

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίασης της εκτελεστικής της επιτροπής, το Σάββατο, η ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι «ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί».

Κατά πληροφορίες, προτάσεις να αγνοήσουν ή να «σκίσουν» οι εργαζόμενοι τα φύλλα επίταξης δεν υιοθετήθηκαν.

Ωστόσο ο Νίκος Φωτόπουλος, τέως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκ των εισηγητών αυτής της πρότασης δήλωσε δημόσια ότι θα σκίσει το δικό του φύλλο πορείας, προκαλώντας τον πρωθυπουργό «να τον απολύσει».

Από την πλευρά του, ο Γ.Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος, που είναι το μεγαλύτερο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δ. Μακεδονίας, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προτροπές προς τους εργαζόμενους να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης έχουν μόνο πολιτικό και όχι ουσιαστικό νόημα.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Κυριακής, δηλώνοντας στο Mega ότι «η απεργία είναι υποκινούμενη» και «πως οι εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιούν γιαυτό και η απεργία δεν έχει μεγάλη συμμετοχή». Σημείωσε, δε, πως η απεργία δεν έχει συνδικαλιστικό αίτημα και γιαυτό κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί και όποιος δεν τον τηρήσει θα υποστεί τις συνέπειες» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔΑδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στους συνδικαλιστές - δικτάτορες που ταλαιπωρούν τον λαό και επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτά που ήξεραν τελείωσαν σημειώνει» δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για «αυταρχισμό και πολιτικό τσαμπουκά της κυβέρνησης» έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων της ΔΕΗ Γιώργος Μπίτζας, σημειώνοντας ότι «πάνε να στήσουν καρτέλ» στην ενέργεια. Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:

«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.»

Σε πολιτική ανυπακοή κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας «αντιλαϊκό και πλήρως αντισυνταγματικό μέτρο» την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της επιχείρησης. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: