Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Παραμένει στα ηνία Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο «σουλτάνος» Ερντογάν


Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο «σουλτάνος» Ερντογάν
Ο Ερντογάν μπροστά από ποτρέτο του στο εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Από νωρίς αναρτήθηκε πανό με σύνθημα «Η Τουρκία νίκησε»   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αγκυρα, Τουρκία
Κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της Τουρκίας θα παραμείνει για τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και την εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν είναι ο νικητής. «Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν.

«Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερο από των 99% των ψήφων. Αύριο (Δευτέρα) θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο το 96% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν συγκέντρωσε πάνω από 52% των ψήφων των πολιτών, οι οποίοι κλήθηκαν για πρώτη φορά να αναδείξουν άμεσα τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, σε μεγάλη απόσταση από τους δύο αντιπάλους του της αντιπολίτευσης.

Ο κοινός υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, 70 ετών, γνωστός ιστορικός ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ηγεσία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, συγκέντρωσε περίπου 38% των ψήφων, ενώ ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συγκέντρωσε λίγο πάνω από 9%.

Ο Ερντογάν, το αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία μετακινούμενος στην προεδρία, τις εξουσίες της οποίας θέλει να ενισχύσει διαμέσου μιας αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος.

Ο Ιχσάνογλου κατήγγειλε μια «προεκλογική εκστρατεία άδικη και δυσανάλογη» από μέρους του αντιπάλου του, αλλά δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τη «σιωπηλή πλειοψηφία», όπως έλπιζε. Λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ των εκλογών συνεχάρη των Ερντογάν για τη νίκη του.

Ο Ντεμιρτάς, ένας φωτογενής δικηγόρος 41 ετών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παρά μόνον ένα μέρος των ψήφων των Κούρδων.

Αντίθετα, ο Ερντογάν κατάφερε να κινητοποιήσει την δική του εκλογική βάση, και να θριαμβεύσει έπειτα από μια πολύ δύσκολη περίοδο για την παράταξή του, που άρχισε με τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού του 2013, για να συνεχιστεί με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς και τη σύγκρουσή του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι πιστοί οπαδοί του λατρεύουν τον άλλοτε δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης όσο οι επικριτές του τον απεχθάνονται και τον κατηγορούν για εκτροπή στον αυταρχισμό.

Ο 60χρονος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, που ονειρευόταν άλλοτε μια καριέρα στο ποδόσφαιρο, απέδειξε πως παραμένει ο κυρίαρχος, όσο και εάν αμφισβητείται, στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Οι πολιτικές χειρονομίες του, όπως το γεγονός ότι είπε πως θα πάει να προσευχηθεί στο τέμενος Εγιούπ Σουλτάν εάν εκλεγεί -εκεί όπου πήγαιναν οι Σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας-, ικανοποιούν τους υποστηρικτές του, αλλά εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του.

Ο ίδιος έγινε όλο και πιο εριστικός το διάστημα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων και των σκανδάλων, καταγγέλλοντας τους διαδηλωτές ως «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες», υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς οφείλονταν σε μια «συνωμοσία» των οπαδών του Χιζμέτ και καταφερόμενος εναντίον των «κατευθυνόμενων» μέσων ενημέρωσης.

«Σε ένα πολύ πολωμένο κλίμα, η προσωπολατρεία του Ερντογάν αποτελεί μια απειλή για την δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη στην Τουρκία», εκτίμησε ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ.

«Έχω σχεδόν πάθει κατάθλιψη. Ανησυχώ για τη χώρα μου, διότι νοιώθω όλο και περισσότερο σαν ξένος εδώ. Ο πρωθυπουργός μιλάει για μια Τουρκία που δεν αναγνωρίζω», σχολίασε ένας 43χρονος εργαζόμενος σε μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: