Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Μπροστά στην άνοδο του «ναι» Εκτάκτως στην Σκωτία οι βρετανοί πολιτικοί αρχηγοί με «δώρο» ενισχυμένες εξουσίες


Εκτάκτως στην Σκωτία οι βρετανοί πολιτικοί αρχηγοί με «δώρο» ενισχυμένες εξουσίες
Τα τρία κόμματα έχουν υποσχεθεί στην Σκωτία μεγαλύτερο «μερίδιο» στα φορολογικά έσοδα αν μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λονδίνο
Ταξίδι της τελευταίας στιγμής -ένδειξη πανικού στο Λονδίνο, για τους κακοπροαίρετους- στην Σκωτία θα κάνουν ο βρετανός πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, για να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα για απόσχιση.

Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει σε «φαστ τρακ» χορήγηση περισσότερων εξουσιών εάν η Σκωτία αποφασίσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

O Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νικ Κλεγκ των Lib Dem και ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών ανακοίνωσαν ότι δεν θα βρίσκονται την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο για την Ώρα του Πρωθυπουργού αλλά θα βρεθούν στην Σκωτία για να ενισχύσουν το στρατόπεδο του «όχι».

«Μας χωρίζουν πολλά, αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούμε όλοι με πάθος: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερο αν μείνει ενωμένο» ανέφερε οι αρχηγοί των τριών κομμάτων σε -σπάνια- κοινή τους ανακοίνωση την Τρίτη.

«Η Βρετανία θέλει να μείνετε μαζί μας»

Μετά την ανακοίνωση του ταξιδιού, ο Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε εκ νέου έκκληση στην Σκωτία να μην ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ» για το «όχι», είπε ο Κάμερον μιλώντας στο BBC. «Στο τέλος, η απόφαση είναι των ίδιων των Σκωτσέζων, αλλά θέλω να γνωρίζουν πως το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, και μιλώ ως πρωθυπουργός, θέλει να μείνετε» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου, τα τρία κόμματα έχουν δεσμευτεί να περάσουν με ταχείες διαδικασίες νόμους που θα διασφαλίζουν στη Σκωτία μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο πεδίο των κοινωνικών παροχών.

Το πακέτο μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 13. δισ. λίρες και, όπως διαμηνύει το Ουέστμινστερ, θα έχει κυρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάιο.

Το στρατόπεδο όμως στην Σκωτία που υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίηση απορρίπτει τις προτάσεις, λέγοντας πως τα οφέλη της ωχριούν μπροστά στα κέρδη της ανεξαρτησίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: