Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

25% η συμμετοχή Φυσικό αέριο: Τι θα ισχύσει για την αυτόνομη εγκατάσταση


Φυσικό αέριο: Τι θα ισχύσει για την αυτόνομη εγκατάσταση
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε προ ημερών η ρύθμιση που αφορά την δημόσια και ατομική θέρμανση φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αντίθετες απόψεις υπήρξαν στο ΥΠΕΚΑ, σχετικά με την ειδική παράμετρο που αφορά την συμμετοχή στα πάγια κοινόχρηστα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, όσων ενοίκων πολυκατοικιών θελήσουν να τοποθετήσουν αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου.
Η εν λόγω ρύθμιση τελικά εντάχθηκε στο νομοσχέδιο και η συμμετοχή φτάνει έως και το 25% των κοινόχρηστων δαπανών της πολυκατοικίας για την θέρμανση.
Στο in.gr μίλησαν η προϊσταμένη δημοσιότητας της Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΠΑ), Ελένη Ράπτη, αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.
Όλοι μπορούν, αρκεί να υποάρχει δίκτυο
Η Ελένη Ράπτη, προϊσταμένη δημοσιότητας της Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΠΑ), εξηγεί στο in.gr το καθεστώς που ίσχυε και επίκειται να αλλάξει το προσεχές διάστημα με το εν λόγω νομοσχέδιο.
«Αν κάποιος επιθυμούσε να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας που διαμένει, έπρεπε να έχει το ποσοστό του 50+1% των ψήφων της γενικής συνέλευσης. Η πολιτεία κινείται προς την άρση αυτής της δέσμευσης».
Η μοναδική προϋπόθεση για την εγκατάσταση ανεξάρτητου καυστήρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με την κ. Ράπτη, είναι η ύπαρξη δικτύου της ΕΠΑ στην οδό που βρίσκεται η οικία.
Κόστος και διαδικασία
Όσον αφορά την διαδικασία, ανέφερε ότι «η ΕΠΑ κατόπιν αιτήματος κατασκευάζει την παροχή και εγκαθιστά τον μετρητή. Στην συνέχεια, ο ένοικος πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον μηχανικό για να συντάξει μελέτη έτσι ώστε να γίνει η εσωτερική σύνδεση», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που απαιτείται είναι ένας ατομικός λέβητας με ενσωματωμένο καυστήρα, με την συγκεκριμένη συσκευή να τοποθετείται είτε εντός είτε εκτός της οικίας. Η σύνδεση γίνεται μέσω εξωτερικών σωληνώσεων που φτάνουν από το μετρητή μέχρι και τον επίτοιχο λέβητα».
Σχετικά με το κόστος, η κ. Ράπτη τόνισε πως «αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως αν έχουμε να κάνουμε με μονοκατοικία ή πολυκατοικία και σε ποιον όροφο βρίσκεται το διαμέρισμα αυτής. Η τιμή εκκίνησης για την εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης ανέρχεται στα 1.500 ευρώ».
Τέλος, το εν λόγω αυτόνομο σύστημα εκτός από οικονομική θέρμανση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και για ζεστό νερό χρήσης. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ενδεχόμενη παρέμβαση στις σωληνώσεις του νερού.
Πλεονεκτήματα
Η τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά προϊόντα αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα, με την κ. Ράπτη να τονίζει ότι «το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο κατά 30% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 60% πιο φθηνό από το ρεύμα. Επίσης, εκτός του ότι παρέχει αυτονομία στον καταναλωτή, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλές».
Υπέρ οι ιδιοκτήτες
Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων μετά την ένταξη της ειδικής παραμέτρου στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία όσοι ένοικοι επιλέξουν την αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου, θα πρέπει να συμβάλλουν στις κοινόχρηστες δαπάνες για την θέρμανση της πολυκατοικίας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μίλησε στο in.gr τονίζοντας την σημαντικότητα της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ για συμμετοχή έως και 25% στα πάγια έξοδα θέρμανσης της πολυκατοικίας των ενοίκων που θα στραφούν στην αυτόνομη λύση θέρμανσης με φυσικό αέριο.
«Το ιδανικό, η εγκατάσταση κεντρικού καυστήρα»
Συγκεκριμένα, ο κ. Παραδιάς τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ θα ανοίξει η πόρτα σε όλες τις πολυκατοικίες για την χρήση φυσικού αερίου», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το ιδανικό θα ήταν η εγκατάσταση κεντρικού καυστήρα σε κάθε πολυκατοικία και αυτό γιατί από την εμπειρία μας ξέρουμε πως η αυτόνομη θέρμανση είναι ένα ακριβό "παιχνίδι"».
Τέλος, ο κ. Παραδιάς ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρχει ποσοστό συμμετοχής όσων αυτονομηθούν στη παλιά κεντρική θέρμανση, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τους οικονομικά ασθενέστερους ενοίκους», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «στόχος μας είναι το ποσοστό της συμμετοχής να μην είναι απαγορευτικό και σίγουρα να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο».
Επιδότηση έως 60% σε 50.000 οικογένειες
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή τόνισε ότι «δρομολογούμε την ταχύτερη δυνατή  διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της χώρας», ενώ σχετικά με την επιδότηση της σύνδεσης ανέφερε πως «επιδοτούμε έως 60% τη σύνδεση για 50.000 οικογένειες σε Αττική-Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία. Ήδη, στην Αττική οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%».
Άγγελος Προβολισιάνος
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: