Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Φάκλαρης: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει υπόγειος θάλαμος στο ταφικό μνημείο...




Νακάσης: «Πιθανότατα ο Νέαρχος στην Αμφίπολη»
ΒΙΝΤΕΟ...
Εξαιρετικά απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο να υπάρχει υπόγειος θάλαμος στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ο αρχαιολόγος, Παναγιώτης Φάκλαρης, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Σε κανέναν μακεδονικό τάφο δεν έχει...
βρεθεί υπόγειος θάλαμος από κάτω», τόνισε ο κ. Φάκλαρης διευκρινίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχει υπόγειος θάλαμος θα είναι συλημένος.
Παράλληλα, εκτίμησε πως στον τύμβο Καστά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι τάφοι ενώ σημείωσε πως η τυμβωρυχία στο ταφικό μνημείο χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Δείτε το βίντεο, EΔΩ...

«Πιθανότατα ο Νέαρχος στην Αμφίπολη»

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, Αθανάσιος Νακάσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τάφος της Αμφίπολης σίγουρα δεν είναι βασιλικός.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «Δε θα επέτρεπαν οι Μακεδόνες κάποιος από τη δυναστεία να ταφεί εκτός Μακεδονίας». 
Κατά τον κ. Νακάση, ο πιθανότερος ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Νέαρχος, επειδή ήταν Αμφιπολίτης.
Πάντως, ο κ. Νακάσης υποστηρίζει ότι το μέγεθος του μνημείου δεν είναι κατ' ανάγκη ευθέως ανάλογο με τη σημαντικότητα του νεκρού.
«Είναι πιθανόν οι Καρυάτιδες να είναι μεταγενέστερες. Να έγινε δηλαδή σε χρόνο ύστερο κάποιου είδους ανακαίνιση του τάφου και να προστέθηκαν τα πανύψηλα γυναικεία αγάλματα», είπε ακόμα ο κ. Νακάσης.
Δείτε το βίντεο:


πηγη enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: