Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Καταδίκη των 4 εκ των 5 κατηγορουμένων για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, πρότεινε ο εισαγγελέας

Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για τις πυρκαγιές στην Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007, που είχαν τραγικό απολογισμό τον θάνατο 49 ανθρώπων. Ποιες ποινές τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως
Στην τελική ευθεία έχει μπει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007, που είχαν τραγικό απολογισμό 49 νεκρούς, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καμμένα και μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.
Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, πρότεινε να καταδικαστούν οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους. Πιο συγκεκριμένα, ο τότε νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο δασοφύλακας Μίνθης Παναγιώτης Τσούρας για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και η ηλικιωμένη που φέρεται να προκάλεσε την φωτιά, Σοφία Νικολοπούλου για εμπρησμό. Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες ο διοικητής της πυροσβεστικής Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος.
Στις απολογίες τους, ο κ. Καφύρας έκανε λόγο "για μια σειρά λαθών από πλευράς και αστυνομίας, που οδήγησαν στην τραγωδία", συμπληρώνοντας ότι "υπήρχε πρόεδρος κοινότητας που όταν η φωτιά πλησίαζε εκείνος κοιμόταν. Θεωρώ ότι γίνανε λάθη από την αστυνομία, την πυροσβεστική και τις τοπικές κοινωνίες. Κανείς δεν περίμενε τέτοια βιβλική καταστροφή ούτε μπορούσε να την αντιληφθεί". Τόνισε, επίσης ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επικινδυνότητα εκείνων των 24 ωρών.
Ο πρώην δήμαρχος ανέφερε: "Οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, καθώς σε πολύ κοντινές αποστάσεις ακούγονταν εκρήξεις και σημείωσε ότι σε μία περίπτωση βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός. Αν δει κανείς τα μέτωπα που είχαν σχηματιστεί ήταν όλα μια ευθεία και υπήρχε απόσταση στο ένα από το άλλο. Δεν υπήρξε καμιά δυνατότητα παρέμβασης, γιατί όλα αυτά ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο".
Να θυμίσουμε ότι σε πρώτο βαθμό, ο κ. Καφύρας, η κ. Νικολοπούλου, ο κ. Χρονόπουλος και ο κ. Τσούρας είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια με αναστολή ενώ στον κ. Μιχαλόπουλο είχε επιβληθεί ποινή 5 ετών με αναστολή.
Πληροφορίες από patrastimes.gr
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: