Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Συνεχίζονται οι ανασκαφές Βρέθηκαν τα τμήματα της θύρας του τρίτου θαλάμου στην Αμφίπολη


Βρέθηκαν τα τμήματα της θύρας του τρίτου θαλάμου στην Αμφίπολη
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συνεχίζονται οι ανασκαφές του τύμβου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, όπου πλέον έχουν συγκεντρωθεί ένα - ένα τα κομμάτια της μαρμάρινης πόρτας στην τρίτη πύλη, φτάνοντας έτσι τα πέντε στο σύνολο.

Παράλληλα, αναζητούνται τμήματα του οικοδομήματος που υπήρχαν και δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Το χώμα είναι γύρω στο ενάμισι μέτρο μπροστά από την τρίτη πύλη και περισσότερο πίσω, στον τρίτο θάλαμο.

Το χαμήλωμα του χώματος στον δεύτερο θάλαμο αναμένεται να φέρει στο φως και τις δύο μαρμάρινες πλάκες, της οροφής, που ακόμη αναζητούνται, ενώ στο τρίτο θα αποκαλύψει την σκάλα και την μικρή πύλη, στο τέλος των σκαλοπατιών.

Όπως αναφέρει το Mega, ερωτήματα προκαλεί η σπασμένη μαρμάρινη θύρα και τα κομμάτια της που έχουν εντοπιστεί μπροστά της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, δεν έχει αποκλείσει η καταστροφή της μαρμάρινης πόρτας να οφείλεται σε έκρηξη οβίδας αφού η περιοχή ήταν πεδίο μάχης το 1913 ή σε κάποιο ισχυρό σεισμό, όμως ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι έργο τυμβωρύχων.
Πρωταρχικός στόχος της ανασκαφικής ομάδας είναι να φτάσουν στο μικρό θύρωμα που εντοπίστηκε στο τέλος του τρίτου θαλάμου προσπαθώντας να βρουν υλικά που θα τους επιτρέψουν να κάνουν ακριβέστερη χρονολόγηση του μνημείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δείγμα από χώμα και άμμο έχει σταλεί σε ειδικά εργαστήρια της Ελβετίας. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός δύο μηνών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: