Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Λήγει η προθεσμία προστασίας της πρώτης κατοικίας...




Μετά το Δεκέμβριο του 2014 λήγει η αναστολή πλειστηριασμών και αντικαθίσταται από ένα «δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με...
βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών».
Το γεγονός αυτό, προκύπτει από απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, έθετε το θέμα των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα και των αλλαγών που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα, αναφορικά με το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οφειλετών. 
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ζητούσε από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες «από το 2008 έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες περίπου 200 δισ. ευρώ, σε διάφορες μορφές βοήθειας», ρωτούσε «πώς θα έκρινε πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».
Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα παραταθούν μετά το τέλος του 2014, αφού σημειώνει ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών».
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος χαρακτηρίζει τη διαδικασία κρατικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως «επιτυχής όσον αφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει κυριολεκτικά παγώσει, ενώ τα κόκκινα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ !
Καταλήγοντας ο Γίρκι Κατάϊνεν, αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης του Δ. Παπαδημούλη, αναφορικά με τη βέλτιστη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, όπως π.χ τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων κοινωνικά αδύναμων ομάδων, περιγράφοντας απλά το θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτό ιδρύθηκε από του δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: