Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ


rousef 

Με οριακή -σε ποσοστό, αλλά όχι και σε αριθμό ψήφων- νίκη της προέδρουΝτίλμα Ρούσεφολοκληρώθηκε το θρίλερ του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Η διαφορά των δύο μονομάχων υπολογίζεται σε ...
περίπου δύο εκατομμύρια ψήφους: με καταμετρημένο το 98,13% των ψήφων η Ρούσεφ παίρνει το 51,45%, έναντι 48,55% του κεντροδεξιού αντιπάλου της Αέσιο Νέβες, με τον οποίο είχε συμμαχήσει δημόσια η μεγάλη χαμένη του πρώτου γύρου, η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα.

Κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας της η Ρούσεφ επανέλαβε τη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία και τον περιορισμό του πληθωρισμού (Reuters)

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο η 66χρονη Ρούσεφ συγκέντρωσε το 41,6% των ψήφων, ενώ ο Νέβες συγκέντρωσε το 33,5% και η Σίλβα είχε πάρει το 21,3% των ψήφων. Η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική μεταξύ 18 και 70 ετών και στις κάλπες προσήλθαν περίπου143 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που εκτός από πρόεδρο επέλεξαν και δεκάδες νέους γερουσιαστές και κυβερνήτες επαρχιών.

opadoi-rousef
Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε χαμόγελα στους υποστηρικτές της Ντίλμα Ρούσεφ…

Περισσότεροι από 400.000 αστυνομικοί καιστρατιώτες επιστρατεύτηκαν για την ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων, εκ των οποίων οι 35.000 έχουν αναπτυχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θέατρο πολλών μεγάλων διαδηλώσεων και ταραχών τους περασμένους 16 μήνες.

opadoi-neves
…και δάκρυα στους υποστηρικτές του Αέσιο Νέβες (Reuters)

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι προτεραιότητά της στη δεύτερηπροεδρική θητεία της αποτελεί η εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο σχετικά με τις αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν στη χώρα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: