Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Τα πρώτα στοιχεία Πώς μοιάζει ο νεκρός της Αμφίπολης


Πώς μοιάζει ο νεκρός της Αμφίπολης
Μέτριο ανάστημα, λευκό δέρμα και καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά είχε ο νεκρός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες για τους ανθρώπους που έζησαν πριν από 24 αιώνες (εικονογράφηση Δημήτρης Αγγελούσης)  

Αθήνα
Ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα, με καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα είναι ο νεκρός της Αμφίπολης, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο.
7 φωτογραφίες

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, ο νεκρός της Αμφίπολης είναι άνδρας και επιφανής στρατηγός.

Τι θα έβρισκαν, όμως, οι αρχαιολόγοι στον τάφο του αν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι;

«Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ (τάφος του Φιλίππου), μπορούμε να υποθέσουμε -λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος και το κοινωνικό status του νεκρού της Αμφίπολης- πως αν υπήρχαν κτερίσματα, θα ήταν οπλισμός (ασπίδα, σπαθί, θώρακας, περικεφαλαία, κνημίδες κ.λπ.), σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια, και ενδεχομένως πήλινα αγγεία» εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Αναφορικά με την ταφή, η κ. Παλιαδέλη αναφέρει πως «τα ταφικά έθιμα των καθημερινών αρχαίων Μακεδόνων θα πρέπει να ήταν όμοια με εκείνα των άλλων Ελλήνων σε ό,τι αφορά τη φροντίδα για τον νεκρό: την πρόθεση και τον θρήνο, τη μεταφορά του στον τόπο ταφής, την κατασκευή του τάφου. Στις περιπτώσεις, ωστόσο, νεκρών κύρους στη Μακεδονία εφαρμοζόταν η καύση, μια δαπανηρή διαδικασία που παραπέμπει στα ομηρικά έθιμα. Τα οστά συλλέγονταν, πλένονταν, τυλίγονταν σε πολύτιμο ύφασμα, τοποθετούνταν σε μετάλλινο (χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο) οστεοδόχο σκεύος (λάρνακα, αγγείο κ.λπ.) και συνοδεύονταν από στεφάνι».



    Newsroom ΔΟΛ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: