Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Το Β' μέρος της έρευνας της RASS...




Kαι ενα μικρό σχόλιο για τις ερωταπαντήσεις των γκάλοπ...
Παρακάτω θα δείτε τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης της εταιρείας RASS για την...
ιστοσελίδα iefimerida.gr. Η δική μας επισήμανση αφορά το προφανές: οι δημοσκοπήσεις δεν είναι άχρηστες, αλλά δεν μπορούν και ποτέ να δώσουν την πλήρη εικόνα, για τα πολυδιάστατατα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες. Ακόμα..


..οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ουδέτερα εργαλεία, δεν θα μπορούσαν καν να είναι. Παραθέτουμε τα αποτελέσματα με τον μικρότερο δυνατό σχολιασμό, θυμίζοντας πως η επιλογή συγκεκριμένων ερωτήσεων και απαντήσεων, η επιλογή για το ποιες ερωτήσεις θα γίνουν (και ποιες δεν θα τεθούν ποτέ) στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και η διαχείριση των δημοσκοπήσεων από τα ΜΜΕ μετά τη διεξαγωγή τους είναι μερικές φορές πιο αποκαλυπτική από τα ίδια τα ευρήματα. 
Με τούτα κατά νου:
Το πρώτο ερώτημα που διαλέγει να διατυπώσει η RASS είναι αν «μετά την κρίση» (μια εξαιρετικά ασαφή διατύπωση) μία νέα πολιτική και επιχειρηματική ολιγαρχία θα κυβερνάει τη χώρα ή αν η Ελλάδα θα γίνει μία σύγχρονη δυτική χώρα. Επισημαίνουμε το ασαφές και της ερώτησης και των προτεινόμενων απαντήσεων, ιδού το αποτέλεσμα:
Το 44,7% πιστεύει πως μία νέα πολιτική και επιχειρηματική ολιγαρχία θα κυβερνάει τη χώρα, ενώ το 39,5% πιστεύει πως η Ελλάδα θα γίνει μία σύγχρονη δυτική χώρα.



Οι πλούσιοι Ελληνες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση προς ίδιον όφελος
Παράλληλα οι πολίτες, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά που είχαν οι πλούσιοι κατά τη διάρκεια της κρίσης, πιστεύουν με συντριπτικό ποσοστό 72,5% πως οι πλούσιοι Ελληνες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση προς ίδιον όφελος και μόλις το 3% πιστεύει πως συνέβαλαν στην επίλυσή της.



Ποιο Μέσο θεωρείται πιο διαπλεκόμενο
Στην ερώτηση ποιο μέσο ενημέρωσης θεωρούν οι πολίτες ως το πιο διαπλεκόμενο, στην πρώτη θέση έρχεται η τηλεόραση με ποσοστό 68,5%. Στη δεύτερη θέση είναι οι εφημερίδες με 9,2% και στην τρίτη το ίντερνετ με 7,1%.
Από τους 7 στους 10 που θεωρούν πως η τηλεόραση είναι το πιο διαπλεκόμενο Μέσο, το 77,9% δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 50,3% της ΝΔ, το 59% της Ελιάς και το 74,5% των άλλων κομμάτων.



34% λέει «ναι» σε γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου, 80% υπέρ της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες πολίτες διαφωνούν σε ποσοστό 61,3% στο ενδεχόμενο η πολιτεία να επιτρέψει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου. Αντίθετα, το 80,4% συμφωνεί να χορηγείται ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Σε αυτούς που συμφωνούν, το 88,7% δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 75,9% της ΝΔ, το 87,1% της Ελιάς και το 76,9% των άλλων κομμάτων.

Δειτε ολες τις κάρτες, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: