Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Aλβανία: Δυο οι νεκροί ναύτες ρυμουλκού...


 
Μαρτυρία επιζώντα: «Φοβόμαστε για τους φορτηγατζήδες που κοιμήθηκαν στο γκαράζ» 

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δυο είναι τελικά οι ναυτικοί  που έχασαν την ζωή τους, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ρυμούλκησης του Norman Atlantic.
Οι δύο αλβανοί ναύτες χτυπήθηκαν από ...
σχοινί που προσπαθούσαν να δέσουν στο πλοίο.

«Ένας άνθρωπος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έσπασε το καλώδιο το οποίο πιάστηκε στην προπέλα. Ένας δεύτερος εξέπνευσε πριν από μερικά λεπτά, ενώ του παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό πλήρωμα ελικοπτέρου», δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος των λιμενικών αρχών στην Αυλώνα της Αλβανίας.

Το Norman Atlantic βρίσκεται το πρωί της Τρίτης κοντά σε νησίδα, 1,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Αυλώνα. Κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά που το συγκρατούν για να μην πέσει πάνω στα βράχια.


Πάνω στο Νorman Atlantic θα ανέβει ομάδα εμπειρογνωμόνων ώστε να ελέγξει την κατάσταση του πλοίου, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία ρυμούλκησής του.


Πληροφορίες: Associated Press


Μαρτυρία επιζώντα: «Φοβόμαστε για τους φορτηγατζήδες που κοιμήθηκαν στο γκαράζ» 

Σημαντική μαρτυρία - καταγγελία στο Κόκκινο, του Γιάννη Βασσάλου, επιζώντα από την τραγωδία του Norman Atlantic, ο οποίος επισημαίνει πως δεν χτύπησε ποτέ ο συναγερμός ειδοποίησης για την πυρκαγιά στο πλοίο, ενώ εκφράζει το φόβο αν οι οδηγοί φορτηγών εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στο γκαράζ με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί. 
Ο Γιάννης Βασσάλος, επιβάτης μαζί με τη γυναίκα του, καταγγέλλει τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας, την κατάσταση του Norman Atlantic αλλά και τις συνθήκες πάνω στο πλοίο από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά:

"Αυτό το πλοίο ήταν ένα φορτηγό πλοίο που το έκαναν επιβατικό. Που πληρώνεις τόσα λεφτά για να έχεις μια καμπίνα μικρή και χαμηλή εξυπηρέτηση. Με μισό πλήρωμα Ιταλούς, μισό έλληνες, να μη μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ένα αλαλούμ.

Συναγερμός δεν υπήρξε με τη φωτιά. Ήμασταν στη καμπίνα κι αρχίσαμε να μυρίζουμε κάτι. Ξαφνικά ακούσαμε μια ανακοινωση "Το πλήρωμα στη θέση του". Βγήκαμε έξω, η εικόνα ήταν τραγική , μόνο δύο έξοδοι κινδύνου στα σωστικά, ο κόσμος σε πανικό. Ανύπαρκτο σε οργάνωση το πλήρωμα. Από τη μια μεριά του πλοίου καίγονταν όλα ήδη, τα σωστικά κλπ. Στα υπόλοιπα σωστικά πλιάτσικο, καμία οργάνωση δεν υπήρχε. Σε δέκα λεπτά άρχισαν τα πατώματα να λιώνουν, άρα το πλοίο έκαιγε πολύ περισσότερη ώρα.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις τετράκλινες καμπίνες, για τις οποίες διαμαρτύρονταν οι οδηγοί φορτηγών που κάνουν συνέχεια το δρομολόγιο, με προορισμό την Ευρώπη: "Θα δείτε πόσοι θα είναι νεκροί από τους φορτηγατζήδες που προτίμησαν να κοιμηθούν στο φορτηγό τους μέσα στο γκαράζ, από το να μείνουν στις καμπίνες σαν τα γουρούνια".

Ο κ. Βασσάλος επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία κι έκανε έκκληση: "Στριμώξτε και την ΑΝΕΚ και τους υπόλοιπους, και φτηνά τη γλίτωσαν, αν έπεφτε κόσμος στη θάλασσα θα πέθαινε σε πέντε λεπτά από το κρύο".

Αναρτήθηκε από 

Δεν υπάρχουν σχόλια: