Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

Όμως το πιθανότερο είναι και οι μεν και οι δε να διαψευσθούν. Ο Γ. Παπανδρέου, αν πιστέψουμε τις πληροφορίες συνεργατών του, μάλλον θα προτιμήσει να ανακοινώσει το νέο κόμμα το Νέον Έτος. Κι αυτό επειδή όχι μόνον δεν θέλει να δώσει την εντύπωση της βιασύνης ή γιατί η τύρβη των εορταστικών ημερών μπορεί να επισκιάσει τη δυναμική του εγχειρήματος, αλλά κυρίως επειδή πληροφορείται πως τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ολοκληρώνονται οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, οικειοθελώς, πολίτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του νέου κόμματος. Τα μηνύματα που έρχονται στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού είναι πως σε τουλάχιστον 30 πόλεις γινονται προσπάθειες -από πρώην και νυν μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα από τον δημοκρατικό χώρο- να συγκροτηθούν, μέσω διαδικασιών αυτοοργάνωσης, παπανδρεϊκοί πυρήνες. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει, λένε οι συνεργάτες του, να λάβει υπόψιν του τον προβληματισμό και τις διαθέσεις της λαϊκής βάσης ώστε να τις αποτυπώσει και στην Ιδρυτική Διακήρυξη που ήδη έχει αρχίσει να συγγράφεται.
> Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του νέου κόμματος δεν πρόκειται να καθυστερήσει, με πιθανότερη ημερομηνία το διάστημα 2-4 Ιανουαρίου και οπωσδήποτε πριν τα Φώτα. Ένας επίσης σοβαρός λόγος είναι πως ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να πιστεύει πως η παρούσα Βουλή θα μπορούσε, υπό τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στο 6σέλιδο μανιφέστο του της 11ης Δεκεμβρίου, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρεί πως, έστω και την υστάτη στιγμή (ακόμη και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η τρίτη ψηφοφορία) οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα μεταβάλουν γνώμη ως προς την δυνατότητα, και πρωτίστως την ανάγκη, η παρούσα Βουλή να εκλέξει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νέα κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.
Μάλιστα, χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που είπε σε προχθεσινή κλειστή σύναξη, περίπου 40 στελεχών, στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και τα οποία μας μετέφερε, σχεδόν αυτολεξεί, ένας από αυτούς που συμμετείχαν: «Αν η Βουλή ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγμα που απεύχομαι, τότε, ενόψει και των εκλογών που θα γίνουν, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εγώ είμαι έτοιμος και θα το πράξω. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει καθηλωμένη, πρέπει να υπερβεί το αδιέξοδο. Δεν μπορεί οι θυσίες των Ελλήνων να πάνε χαμένες, πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες και πολιτικές ώστε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την κρίση, παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Δεν μπορεί να τεθεί εν κινδύνω η θέση μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να την διασφαλίσουμε και να την ενισχύσουμε, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την Ευρώπη. Η Νέα Διακυβέρνηση χρειάζεται να έχει προοδευτικό πρόσημο και να εμπνέει σταθερότητα και ασφάλεια στους πολίτες. Όπως η χώρα χρειάζεται μια Νέα Αλλαγή έτσι και το ΠΑΣΟΚ, ευρύτερα ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χρειάζεται μια Νέα Πορεία. Κινηματική, ελπιδοφόρα και αναγεννητική. Για μια μεταπελατειακή Ελλάδα. Δεν μπορεί να είμαστε παρακολούθημα της Δεξιάς ούτε να παραμείνουμε θεατές στη διάλυση του ιστορικού Κινήματος της Αλλαγής. Χρέος όλων όσοι συμμετείχαμε στους αγώνες και την προσπάθεια του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για ν' αλλάξει η μοίρα του τόπου και του λαού μας είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Τώρα. Στις πρωτοβουλίες αυτές η συμμετοχή μου είναι αυτονόητη».
Αν και η απόφαση για ίδρυση νέου κόμματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εν τούτοις υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες χρειάζεται να επιλυθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. Κατ' αρχάς το όνομα του νέου κόμματος. Επ' αυτού υπάρχει σιγή ασυρμάτου. Θα το αποφασίσει, λένε, "αποκλειστικά και μόνον ο Γιώργος με το μαξιλάρι του" -για να θυμηθούμε και μια θυμόσοφη ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη. Μέχρι στιγμής διάφοροι αποστέλλουν στο μέιλ του Γ. Παπανδρέου προτάσεις για πιθανή ονομασία ή του τις λένε κατ' ιδίαν, τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται, αλλά μάλλον φαίνεται να έχει καταλήξει εδώ και καιρό, αλλά δεν θέλει να το αποκαλύψει.
Το δεύτερο είναι η Ιδρυτική Διακήρυξη. Όπως προείπαμε ήδη τμήματά της συγγράφονται από ορισμένους (πολιτικά στελέχη, αλλά και διανοούμενους) οι οποίοι εμφορούνται από, αν όχι ταυτόσημες, παραπλήσιες ιδέες και απόψεις με αυτές του Γ. Παπανδρέου, αλλά το τελικό κείμενο (που θα είναι βραχύλογο και περιεκτικό και θα κινείται στη λογική της 3ης Σεπτέμβρη προσαρμοσμένο όμως στα νέα δεδομένα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και το προοδευτικό κίνημα) θα το επιμεληθεί ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός με δυο τρεις ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Το τρίτο είναι τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αν και ο κατάλογος των ονομάτων, ο οποίος έχει περαστεί σε μια ειδική βάση δεδομένων, υπερκαλύπτει τους περίπου 430 υποψηφίους που χρειάζονται καθ' άπασαν την επικράτειαν, εν τούτοις καθημερινά στο στρατηγείο του Γ. Παπανδρέου έρχονται συνεχώς και νέα ονόματα, ιδίως νέων και νεαρής ηλικίας υποψηφίων.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μεταξύ των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου εγείρονται ενστάσεις για κάποιους "επωνύμους", παλαιούς βουλευτές, υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους ακόμη και μεσοανώτερα κομματικά στελέχη, επειδή πιθανή συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια μπορεί αφενός να προκαλέσουν τοπικές έριδες και αφετέρου να προκαλέσουν αντικρουόμενα ακόμη και αρνητικά συναισθήματα ως προς το νέο και τη δυναμική του εγχειρήματος.
Το σίγουρο είναι πως, στην εκ του νόμου καθορισμένη ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων, το νέο κόμμα θα ανακοινώσει πλήρεις συνδυασμούς, στους οποίους θα είναι έντονο το στοιχείο της ανανέωσης και της σηματοδότησης του καινούργιου. Τέλος, δύο ακόμη προβλήματα που δεν έχει ακόμη επιλύσει ο Γ. Παπανδρέου είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σκέψεις και προτάσεις (ακόμη και αυτοπροτάσεις) υπάρχουν, όπως λέγεται, αρκετές. Επειδή όμως οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τις θέσεις αυτές θα είναι η βιτρίνα του νέου κόμματος και θα έχουν το κύριο βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης ο Γ. Παπανδρέου θέλει να είναι οι, όσο το δυνατόν, καλύτεροι εκπρόσωποι του ιδίου και του νέου φορέα.
Και επειδή αναφερθήκαμε στην προεκλογική αντιπαράθεση να πούμε πως ειδική ομάδα στελεχών επεξεργάζεται την επικοινωνιακή στρατηγική καθώς και τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στις, από τηλοψίας κυρίως, επιθέσεις που αναμένεται να δεχθεί, προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου και το νέο κόμμα είτε από στελέχη, πρωτίστως, του ΠΑΣΟΚ είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, απ' όπου ένα παπανδρεϊκό κόμμα προσελκύει τους περισσότερους, εκτός από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, οπαδούς και ψηφοφόρους.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: