Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Ένταση στη συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία έξω από το ΥΠΟΙΚ


Ένταση στη συγκέντρωση ατόμων με αναπηρία έξω από το ΥΠΟΙΚ
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Με κινητοποιήσεις τιμάται σήμερα, Τετάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η Εθνική Συνομοσπονδία Τυφλών Ελλάδος πραγματοποίησε πορεία προς τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο Σύνταγμα κατέληξε και η πορεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων.

Ένταση σημειώθηκε όταν άνδρες της αστυνομίας δεν επέτρεψαν στα μέλη των δύο ομοσπονδιών να προσεγγίσουν το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και σε λίγη ώρα θα συναντηθούν στο ΥΠΟΙΚ με την κ. Ευτυχία Μιχαηλίδου, υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη.

Τα άτομα με αναπηρίες «κραυγάζουν» για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειές τους.

Παρόμοιες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες έχουν οργανωθεί σε όλη την Ελλάδα.

«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε τον καθημερινό αποκλεισμό από την εργασία και την κοινωνική ζωή. Αγωνιζόμαστε για να συγκρατήσουμε τα αυτονόητα και να μην χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών» αναφέρει στη διακήρυξή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη


Διεκδικώντας δωρεάν δημόσια υγεία, πρόνοια και ειδική αγωγή και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αριστοτέλους.

«Η κατάσταση των αναπήρων είναι δραματική. Έχει μειωθεί ο αριθμός των αναπήρων, οι οποίοι παίρνουν κάποια αναπηρική σύνταξη ή κάποιο αναπηρικό επίδομα. Το ποσοστό αυτών που έπαιρναν αναπηρική σύνταξη, από 14% που ήταν το 2012 έχει μειωθεί ήδη στο 8% και οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και του ΚΕΠΕ είναι να κατέβουν στο 5%. Φανταστείτε ότι οι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες ήταν 500.000 κι απ' αυτούς μόνο λίγο παραπάνω από το 1/3 έπαιρναν κάποιο επίδομα» ανέφερε ο Στέλιος Καζεπίδης, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα, αυτοί που παίρνουν κάποιας μορφής επίδομα στη Θεσσαλονίκη είναι 20.000. Μεγάλες κατηγορίες αναπήρων, όπως π.χ. οι κωφοί και βαρήκοοι, από 18-65 χρόνων, στην πιο παραγωγική ηλικία δεν έπαιρναν κανένα βοήθημα. Από την άλλη, αυτό που μας επιφυλάσσουν είναι να μειωθούν τα επιδόματα, που έτσι κι αλλιώς είναι πενιχρά για να καλύψουν -υποτίθεται- τις ανάγκες της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης. Μιλάμε για επιδόματα των 300 ευρώ. Μας οδηγούν βαθμιαία στα 150-300 ευρώ» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ανεργία των αναπήρων «τσακίζει κόκαλα» σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. «Στην Ελλάδα είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανεργία των αναπήρων. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις αναπήρων και από την άλλη ζητάμε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στα ιδρύματα για την περίθαλψη των αναπήρων» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία, είπε ότι σήμερα αυτά κλείνουν λόγω των συγχωνεύσεων και ότι στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, στη Θεσσαλονίκη, τα παιδιά κρυώνουν γιατί τα καλοριφέρ ανάβουν μόνο δύο ώρες την ημέρα.

Χαρακτήρισε δε, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ως καρμανιόλες των δικαιωμάτων των αναπήρων, αναφέροντας ότι ένας καρκινοπαθής, για να τού πιστοποιηθεί αναπηρία 50%, πρέπει να βρίσκεται σε τελικό στάδιο και να τού απομένουν λίγοι μήνες ζωής.

«Στους καρκινοπαθείς π.χ. δεν υπάρχει κανείς που να παίρνει ποσοστό αναπηρίας άνω του 35%. Αυτό, αυτόματα σημαίνει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα- ούτε πάσο ούτε φορολογικές εκπτώσεις» πρόσθεσε ο κ. Καζεπίδης.

Δήλωση Σαμαρά
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, αναδεικνύει το χρέος που έχουμε όλοι, κάθε μέρα του χρόνου, απέναντι σε συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Χρέος που γίνεται ακόμη πιο βαρύ στις δύσκολες μέρες που έφερε η οικονομική κρίση στον Τόπο μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
»Πολιτεία και πολίτες υποχρεούμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στα Άτομα με Αναπηρία, τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, την προσβασιμότητά τους παντού. Ιδίως μάλιστα στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Εργασία.
Τώρα που η οικονομία μας σταθεροποιείται, αποτελεί χρέος και προτεραιότητά μας να αποκαταστήσουμε με ταχείς ρυθμούς και τις αδικίες που προκάλεσε η κρίση».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: