Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Απίστευτο! Αφαίρεσαν με ΦΕΚ τον τηλεοπτικό χρόνο που δικαιούτο το Κίνημα Παπανδρέου



Mε μία πρωτοφανή απόφαση-σταθμό η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στερεί από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών την πρόσβαση σε τηλεοπτικό χρόνο (δωρεάν διαφημιστική συμμετοχή κομμάτων). Το ΦΕΚ έχει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου 2015 και υπογραφή της Σοφίας Βούλτεψη...

Παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα (ΦΕΚ Ιαν. 2015): 7. Ο συνολικός χρόνος της παραγράφου 6 θα κατανέμεται στις επιμέρους κατηγορίες κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, με βάση τις αρχές της ισότητας και της αναλογικής ισότητας, ως εξής:

α. Ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), ήτοι χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.800.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης και χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (75.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από τους φορείς παροχής συν− δρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, θα διατίθεται αναλογικά στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, που έχουν εκλέξει ευρωβουλευτή κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.
β. Ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ήτοι χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεο− πτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης και χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό των εκατόν εί κοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (125.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, θα διατίθεται αναλογικά στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, που έχουν εκλέξει βουλευτή στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012.


Αντίστοιχα, το ΦΕΚ για τις εθνικές εκλογές του 2012 (1304 /18 Απριλίου 2012) είχε την εξής διατύπωση:







Σύμφωνα με το προηγούμενο ΦΕΚ, Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, έχοντας 5 βουλευτές στην σύνθεσή του(Παπανδρέου, Σαχινίδης, Μωραίτης, Κεδίκογλου, Αηδόνης), θα είχε χρόνο συμμετοχής υπολογιζόμενο από τον αριθμό των βουλευτών, τον αριθμό των κομμάτων και το ποσοστό επί τις % που θα αντιστοιχούσε στα νεοπαγή κόμματα.

Κατά κανόνα, ο χρόνος μοιράζεται λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό συμμετοχής των κομμάτων στο εθνικό κοινοβούλιο. Δηλαδή μοιράζεται με βάση τον αριθμό των βουλευτών στην προηγούμενη εθνική αναμέτρηση. Με βάση το ΦΕΚ του 2012, η κυβέρνηση και η μείζων αντιπολίτευση πήραν τα 2/3 του χρόνου, τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνταν (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι) πήραν χρόνο με βάση το ποσοστό εκλογής τους (22,61%) και στα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή στους ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ-Κοινωνική Συμφωνία-Δημοκρατική Συμμαχία(αντίστοιχες περιπτώσεις με το Κίνημα) μοιράστηκε το ποσοστό με βάση των αριθμό των βουλευτών που εντάχθηκαν σε αυτά.

Τι άλλαξε στην διατύπωση για να αποκλειστεί το Κίνημα Παπανδρέου; Η διατύπωση αφορά σε βουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα που διεκδικεί τηλεοπτικό χρόνο συμμετοχής, μία ερμηνεία, βάσει της οποίας αποκλείεται κάθε νεοπαγές κόμμα, παρά την συμμετοχή βουλευτών σε αυτό, δηλαδή παρουσία στο κοινοβούλιο. Πρόκειται περί τροποποίησης που αλλάζει ολοκληρωτικά τη φιλοσοφία του προηγούμενου ΦΕΚ, με προφανή στόχο να αποκλειστούν τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στις εκλογές του 2012.

Πρόκειται περί απίθανης αντιδημοκρατικής μεθόδου, διότι έτσι αφαιρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε κοινοβουλευτική μερίδα και κατά αυτό τον τρόπο δεν έχει πρόσβαση το σύνολο των βουλευτών του κοινοβουλίου!

Ειρήσθω εν παρόδω, είναι απίστευτες οι πολιτικές στιγμές που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των καναλιών να έχουν αποκλείσει το Κίνημα Παπανδρέου, μη δείχνοντας ούτε δευτερόλεπτο εικόνων από τις συγκεντρώσεις και ομιλίες που κάνει ανά την περιφέρεια. Μέχρι τώρα, επρόκειτο περί μίας άτυπης χούντας, η οποία έρχεται να επισημοποιηθεί με το επικείμενο ΦΕΚ και να στερήσει ουσιαστικά το λόγο σε ένα κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση εν καιρώ δημοκρατίας.

Αιδώς, Αργείοι
http://pame-mazi.blogspot.gr/2015/01/blog-post_75.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: