Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Θάνος Μωραΐτης: Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να έχει ρολό κομπάρσου σε όσα συμβαίνουν





Ο Θάνος Μωραΐτης, υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών στη Β” Αθηνών μιλά αποκλειστικά στο neolaia.gr.
Μας απαντά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου του 43,92%, την προεκλογική εκστρατεία, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και ό,τι πρέπει να γίνει από τη Δευτέρα…

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ευθύνες που καταλογίζετε στον κ.Βενιζέλο;
Αναλυτικά:
Υπήρξαν συνεχείς παλινωδίες, πισωγυρίσματα και καμία στρατηγική. Ο τακτικισμός τελικά έγινε η στρατηγική και το κόμμα απογυμνώθηκε ιδεολογικά, ταυτιζόμενο απόλυτα με τη δεξιά. Τα κόμματα όμως δεν είναι μπαλαντέρ για να παίζονται στα ζάρια από του αρχηγούς όπως τους βολεύει. Πρέπει να υπηρετούν αρχές και θέσεις. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτός ήταν και ο βασικός στόχος: ένα προσωποκεντρικο, απολίτικο κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού το οποίο θα έρθει στα μέτρα της ηγεσίας.
Πολλοί λένε ότι θα έπρεπε να πατέ τώρα όλοι μαζί και μετά τις εκλογές «βλέπατε τι θα κάνετε»
Επιλέξαμε το δρόμο των αξιών, των ρήξεων και όχι της συναλλαγής και του βολέματος. Δεν μπορεί να δίνεται στην ελληνική κοινωνία, στους νέους το μήνυμα ότι όλοι και όλα στην πολιτική γίνονται για την καρέκλα. To KINHMA ήταν μονόδρομος ώστε να εκφραστούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που ασφυκτιούσαν μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο «είναι άλλου». Όλοι συζητούν για επιστροφή στην κανονικότητα του 2009, δήλα δη στις παθογένειες που έριξαν τη χώρα στα βράχια. Κανείς δεν λέει τι πρέπει να γίνει στη χώρα, ποιες ρήξεις με κατεστημένα και παθογένειες πρέπει να γίνουν. Το ΚΙΝΗΜΑ είναι εδώ για να εκφράσει αξίες, θέσεις για ένα σαρωτικό κύμα προοδευτικών αλλαγών που θα τελειώσει οριστικά το καρκίνωμα της πελατειακής Ελλάδας.
Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε το 2010 στην εξουσία με 43,92%. Τι από αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει τότε, επιδιώκει να κάνει σήμερα που -δεχόμενοι το best case scenario – συγκεντρώνει 4%;
Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης καταφέραμε και κρατήσαμε την χώρα μακριά από μια ασύνταχτη χρεωκοπία. Ο λαϊκισμός , οι θεωρίες συνωμοσίας κυριάρχησαν, η κυβέρνηση Παπανδρέου ανετράπη και η χώρα δεν μπόρεσε να συνεχίσει ένα προοδευτικό κύμα μεταρρυθμίσεων που είναι το πραγματικό ζητούμενο. Το ΚΙΝΗΜΑ θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών και θα μπορέσει να είναι ο εγγυητής και ο διεκδικητής της συνέχισης των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Με ένα ελληνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας το όποιο πρέπει να προωθήσουμε από μόνοι μας.
Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία. Θεωρείτε πως τα μέσα σας πολεμούν;
Δεν μου αρέσει να συνωμοσιολογώ αλλά οι πολίτες βλέπουν, ακούν, διαβάζουν και κρίνουν. Η φωνή μας πάντως δεν θα φιμωθεί από κανέναν. Η πρόκληση για μας είναι να φτάσει το μήνυμα του νέου ξεκινήματος από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.
Ποια θεωρείτε ότι είναι οι σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα;
Μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομική κατάρρευσης προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις με ρήξεις και πολιτικό κόστος. Γιατί ξέρετε μεταρρυθμιστές δεν είναι όσοι κάνουν νόμους τις νεοφιλελεύθερες , συντηρητικές εμμονές τους. Μεταρρυθμιστές είναι αυτοί που συγκρούονται, που κάνουν ρήξεις με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Γιατί το πελατειακό κράτος και η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία δεν χτυπιούνται με ευχολόγια και κουβέντες του αέρα. Θα μπορούσα να αναφέρω το νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που χτύπησε το κατεστημένο των πανεπιστημίων, την Διαυγεια, τον Καλλικράτη, την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις μεταρρυθμίσεις για την φοροδιαφυγή, το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά την καθολική εφαρμογή του ΑΣΕΠ. Το θέμα είναι ότι αυτό το κύμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία δυο χρόνια όχι μόνο σταμάτησε αλλά και αποδομήθηκε. Αυτό το νήμα των μεγάλων αλλαγών θέλουμε να πιάσουμε ξανά.
thanos 5
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και την εμποδίζουν από το να… υποδεχτεί επιτέλους την ανάπτυξη; Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να καταπολεμηθούν;
Γραφειοκρατία, πελατειακή λογική και ανυπαρξία σχεδίου κρατούν καθηλωμένες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το μεταρρυθμιστικό έργο του 2009-2011 φωτίζει την κατεύθυνση των αλλαγών που πρέπει να συνεχίσουμε. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση αν δεν αλλάξει οριστικά, συθέμελα. Χρειαζόμαστε πχ τολμηρές αποφάσεις για την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας. Και το ερώτημα είναι πως θα γίνουν όλα αυτά ώστε να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες, τα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό. Εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Επιλέγουμε με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε πίσω. Η θα πάμε με του μεταπράτες, την Ελλάδα της εσωστρέφειας ή θα στηρίξουμε την Ελλάδα της παραγωγής, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της νέας επιχειρηματικότητας, την νέα Ελλάδα των start ups. Και οι επιλογές είναι εδώ! Οι επιλογές καίνε, έχουν συγκρούσεις δεν είναι άχρωμες και άοσμες. Είναι συγκεκριμένες. Θα φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Να απαλλάξουμε από φόρους και εισφορές για τα πρώτα χρόνια χρόνια τους νέους που θα επιχειρήσουν σε καινοτόμους τομείς, που θα τολμήσουν να παράξουν .Γιατί η Ελλάδα για να αλλάξει οριστικά πρέπει επιτέλους να παράξει.
Τέλος, η δική σας πρόταση για την «αυριανή» χρηματοδότηση της χώρας, ποια είναι; Τι πρέπει να γίνει με το δημόσιο χρέος;
Ο Γιώργος Παπανδρέου διατύπωσε πριν λίγες μέρες μια πρόταση για δημοψήφισμα σε σχέση με την συμφωνία που μπορεί να προκύψει για το χρέος και σε συνδυασμό με την κατάθεση ενός ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να έχει ρολό κομπάρσου σε όσα συμβαίνουν. Μια τέτοια συμφωνία για το χρέος πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. Πριν λίγες μέρες καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο και μια πρόταση για το δημόσιο χρέος που μπορεί να είναι μια ρεαλιστική, βιώσιμη βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Θέλω όμως να σημειώσω και το εξής: Xάρη στις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου το χρέος μας δεν είναι στα χέρια αδίστακτων κερδοσκόπων. Βρίσκεται στα χέρια κρατών και αυτό σημαίνει ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να τζογάρει με την χρεωκοπία. Αυτό το λέω για να θυμίσω τους περιφερόμενους αντιμνημονιακούς μαϊντανούς αλλά και κόμματα που μιλούσαν για κυβερνήσεις Τσολάκογλου την ώρα που προχωρούσαν αυτές οι ιστορικές αποφάσεις για την χώρα που σήμερα όλοι ουσιαστικά αποδέχονται.


Read more: http://www.neolaia.gr/2015/01/23/thanos-mwraitis-synedeyksi-ekloges-2015/#ixzz3PeFDu4X0

Δεν υπάρχουν σχόλια: