Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Περικοπές σε όλους τους τομείς της ρωσικής οικονομίας: «Κακή τράπεζα» δημιουργεί η Μόσχα


moscow-russia11-thumb-large
Το Κρεμλίνο προσανατολίζεται στην ίδρυση μιας «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των χειμαζόμενων ρωσικών τραπεζών.
Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου πακέτου μέτρων, συνολικής αξίας τουλάχιστον 2,3 τρισ. ρουβλίων, για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Εχει προηγηθεί ένα είδος κατάρρευσης της τράπεζας SB Bank που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πελατών της για αναλήψεις.
Η Μόσχα έχει από τα τέλη του 2014 ανακοινώσει πρόγραμμα ύψους ενός τρισ. ρουβλίων για την ανακεφαλαιοποίηση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος που κλυδωνίζεται από την κατάρρευση του ρουβλίου, καθώς η κατάσταση οδηγείται σε εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πρόγραμμα αυτό είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του περασμένου έτους.
Μέσα στην εβδομάδα, όμως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επίσης άλλα 300 δισ. ρούβλια για μια ένεση ρευστότητας στην κρατική αναπτυξιακή τράπεζα VEB και επιπλέον 200 δισ. ρούβλια για τη στήριξη του υπόλοιπου τραπεζικού τομέα. Τα κεφάλαια αυτά ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο δέσμης 60 μέτρων και θα προέλθουν από το ένα εκ των δύο Ταμείων Συναλλαγματικών Διαθεσίμων της χώρας.
Η δέσμη μέτρων αφορά, άλλωστε, σειρά τομέων της χειμαζόμενης οικονομίας της Ρωσίας, που υφίσταται συντονισμένες πιέσεις από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, τη μείωση των εσόδων λόγω της πτώσης του πετρελαίου, τις μαζικές εκροές κεφαλαίων αλλά και τη δραματική υποτίμηση του νομίσματος.
Μεταξύ άλλων τα μέτρα προβλέπουν τη στήριξη της αγοράς εργασίας, την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων που θα αντικαταστήσουν τις δαπανηρές πλέον εισαγωγές, την τόνωση του αγροτικού τομέα αλλά και την προσαρμογή των συντάξεων στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, η δέσμη μέτρων δεν ισοδυναμεί με αύξηση δαπανών, όχι μόνον επειδή θα επιστρατευθεί τμήμα των διαθεσίμων της χώρας, αλλά και επειδή θα γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: