Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Βρέθηκε μόνο η θήκη του δεύτερου «Μίλησε» το ένα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus


«Μίλησε» το ένα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus
Το πρώτο από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκε την Τρίτη   (Φωτογραφία:  Reuters )

Μασσαλία, Γαλλία
Δεδομένα από το πρώτο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άτομα, κατάφεραν να συλλέξουν εμπειρογνώμονες, ελπίζοντας ότι αυτά θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Αντικρούοντας δημοσίευμα των New York Times που ήθελε να μην έχουν συλλεχθεί δεδομένα από το πρώτο μαύρο κουτί, η υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας (BEA) ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συλλέξει τα ηχητικά δεδομένα (καταγραφές φωνών από το πιλοτήριο), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνουν αυτά.

«Καταφέραμε να πάρουμε κάποια ηχητικά δεδομένα -πρόκειται για αρχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το τι συνέβη» είπε ο Ρεμί Ζούτι, εκπρόσωπος της BEA.

Τόνισε, μάλιστα, ότι θα χρειαστούν εβδομάδες, ίσως και μήνες, μέχρι να εξεταστούν τα δεδομένα του μαύρου κουτιού.

Το τελευταίο μήνυμα του αεροσκάφους στον πύργο ελέγχου φαίνεται πως ήταν ένα μήνυμα ρουτίνας που επιβεβαίωνε την πορεία του.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το δεύτερο μαύρο κουτί. Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε από το σημείο της συντριβής ότι βρέθηκε μόνο η θήκη του, χωρίς δεδομένα, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί σε μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, αργότερα, ο εκπρόσωπος της BEA είπε ότι δεν έχει βρεθεί το δεύτερο μαύρο κουτί.

Ο Ζούτι δήλωσε ότι το γεγονός ότι το αεροσκάφος της Germanwings έχει διαλυθεί σε εκατοντάδες κομμάτια που έχουν σκορπιστεί στις γαλλικές Άλπεις δεν «δείχνει» έκρηξη στον αέρα και τόνισε ότι φαίνεται πως το αεροπλάνο «πετούσε μέχρι το τέλος».

Η καθοδική πορεία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και το αεροσκάφος συνετρίβη ενώ ταξίδευε με υψηλή ταχύτητα.

Το αεροπλάνο έχει συντριβεί σε μία απρόσιτη περιοχή, με αποτέλεσμα το έργο της περισυλλογής των σορών να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έχουν δοθεί οι εθνικότητες των επιβατών. Η πλειοψηφία είναι γερμανοί πολίτες (συνολικά 72), ανάμεσά τους και ο γερμανός από το Καζακστάν τραγουδιστής της όπερας Όλεγκ Μπριγιάκ. Τουλάχιστον 51 Ισπανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση. Ανάμεσα στα θύματα είναι και μία μητέρα με το μωρό της.

Τρεις Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ενώ σκοτώθηκαν ένας Βέλγος, ένας Ολλανδός και ένας Δανός. Δύο Αμερικανοί (μία μητέρα και η κόρη της) επέβαιναν επίσης στο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Germanwings, καθώς και δύο πολίτες από την Αργεντινή, δύο από την Κολομβία και δύο από τη Βενεζουέλα.
18 φωτογραφίες


Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν και δύο Αυστραλοί.

Τρεις πολίτες από το Καζακστάν και δύο από την Ιαπωνία επέβαιναν στο αεροσκάφος, ενώ σύμφωνα με την Germanwings στο αεροπλάνο βρίσκονταν, επίσης, δύο Ιρανοί δημοσιογράφοι (ο ένας εργαζόταν για το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και ο άλλος για την εφημερίδα Vatan-e-Emrouz), καθώς και ένας Ισραηλινός πολίτης.

Η λίστα με τα ονόματα των επιβατών δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς αναμένεται να ενημερωθούν ακόμα κάποιοι συγγενείς των επιβαινόντων.

Σε σοκ βρίσκεται το σχολείο 16 μαθητών στη Γερμανία, οι οποίοι επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Ισπανία.

Τα ονόματα των πιλότων δεν έχουν ανακοινωθεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το δυστύχημα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της BEA.

Στο σημείο της συντριβής βρέθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι έφτασαν στις γαλλικές Άλπεις για να ενημερωθούν και να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Μεσίστιες πνέουν οι σημαίες στα δημόσια κτίρια της Ισπανίας και της Γερμανίας, ενώ μία γερμανική, μία γαλλική και μία ισπανική σημαία δεμένες με μία μαύρη κορδέλα, τοποθετήθηκαν σε χωράφι στο χωριό Λε Βερνέτ που βρίσκεται κοντά στο σημείο της συντριβής.

Η εισαγγελία της Μασσαλίας, που διαχειρίζεται από τη νομική πλευρά την αεροπορική τραγωδία, έχει ανοίξει έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ ανάλογη διαδικασία έχει ξεκινήσει και η εισαγγελία του Ντύσελντορφ.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ επανέλαβε πως οι γαλλικές αρχές θεωρούν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια του δυστυχήματος, αν και όπως είπε τόσο ο ίδιος, όσο και ο γερμανός ομόλογός του το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας δεν φαίνεται πιθανό.

Μάλιστα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να υποπτεύεται ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στην συντριβή του Airbus A320.

Η έρευνα θα έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι η ανάσυρση των σορών, η δεύτερη η εξακρίβωση εάν έχουν περισυλλεχθεί όλα τα τμήματα του αεροσκάφους και η τρίτη η εξέταση όσων στοιχείων μπορούν να προκύψουν από τα συντρίμμια.

  
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: