NEA ANAΡΤΗΣΗ
Στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και συγκεκριμένα στο διοικητικό συμβούλιο του, παραπέμφθηκε από το Euro Working Group η επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στον EFSF/ESM.
Η κρίσιμη...
συνεδρίαση του Eurogroup Working Group που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/3).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνεδρίαση έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ'όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.
Να σημειώσουμε ακόμη πως η ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να παρουσιαστεί την Δευτέρα.
Το αίτημα της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ, ποσό που θα μπορούσε σε ποσοστό 90% να μετατραπεί σε repos, ώστε να καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.
Ειδικότερα, από τα 10,9 δισ. ευρώ ομολόγων, γνωστά και ως «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, που είχαν απομείνει από τα 49,7 δισ. ευρώ του πακέτου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και επέστρεψαν στον ΕFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί 1,2 δισ. ευρώ καθώς με το ποσό αυτό καλύφθηκαν ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε ρευστό και όχι με ομόλογα και θα έπρεπε να συμψηφισθούν.
Με πιο απλά λόγια, το ΤΧΣ κάλυψε στο παρελθόν ανάγκες εξυγίανσης των τραπεζών με ρευστό (1,2 δισ. ευρώ) και δεν άντλησε το ποσό αυτό από το στοκ των ομολόγων του ΕFSF. Συνεπώς το πραγματικό «μαξιλάρι» του ΤΧΣ ανέρχεται στα 9,7 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να διεκδικεί την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που λανθασμένα επέστρεψε στον ΕFSF.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου