Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σύγκρουση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου Ένταση στη Βουλή και αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας


Ένταση στη Βουλή και αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας
  (Φωτογραφία:  Eurokinisi )

Αθήνα
Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, κατά τη δευτερολογία του, στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος ζήτησε και έλαβε από την πρόεδρο της Βουλής το λόγο επί προσωπικού. Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν και κατηγόρησαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα, έκανε λόγο για «λαμπρό αριστερό ήθος» του κ. Κατρούγκαλου και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το λόγο στον υπουργό, λέγοντας ότι τον δικαιούται για να απαντήσει σε συκοφαντικές αναφορές.

Ακολούθησε σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως δεν δικαιούται να μιλήσει ο κ. Κατρούγκαλος. Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε, επικαλούμενη τον κανονισμό και τελικά οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν και ο κ. Κατρούγκαλος πήρε το λόγο.

Οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν την κ. Κωνσταντοπούλου ότι «δεν συμπεριφέρεται ως πρόεδρος της Βουλής αλλά σαν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ακούστηκε να λέει ότι «μου έκλεινε διαρκώς το μικρόφωνο και έκανε σχόλια και παρατηρήσεις στην ομιλία μου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για συκοφαντίες που κατέπεσαν και για χαλκεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε από την πλευρά ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση ζητά συναίνεση, αυτή πρέπει να έχει ένα διαδικαστικό κέλυφος που να την προστατεύει στη Βουλή, όμως, όπως είπε, απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου «δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής που να μην την υπονομεύετε εσείς με παραβιάσεις του κανονισμού, με οξύτητα με πρόκληση έντασης».

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Με κάποιο τρόπο να το τελειώσει αυτό ο κ. Τσίπρας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διαλύεται η συζήτηση με κάποιες κινήσεις της προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί να βαθμολογεί τους ομιλητές. «Δεν μπορεί σε μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών να μιλούν υπουργοί. Και γιατί μόνο δύο» συμπλήρωσε, λέγοντας «όχι σε προσωπική προεδρία».

Δηλώσεις κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου έκανε μετά την έκρηξη εντός συνεδρίασης ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχτεί ξανά τέτοια παράσταση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά «ήρθαμε στη Βουλή για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις και την προσπάθεια συναίνεσης και εισπράξαμε ύβρεις. Σα να μην έφτανε αυτό η Πρόεδρος της Βουλής δυναμίτισε κυριολεκτικά τη συζήτηση παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου πρωθυπουργού.

»Ελπίζω να γίνει σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ανεχτεί τέτοια παράσταση συντονισμένη από εκείνος που δεν θέλουν βοήθεια αλλά διχασμό. Είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια παράσταση».

Ερωτηθείς αν επίκειται πρόταση μομφής, πάντως, ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε και αποχώρησε.

Κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τριτολογία του δικαιολόγησε την ενέργεια της προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι ο κανονισμός επιτρέπει την παρέμβαση επί προσωπικού.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδόθηκε σε μία «διαδικαστική γυμναστική» και μάλιστα, όπως είπε, «με πρόσταγμα του πρώην προέδρου της Βουλής (του κ. Μεϊμαράκη)» ο οποίος παρέσυρε τον κ. Σαμαρά «σε μία άστοχη ενέργεια».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ενέργεια αυτή «που μετέτρεψε μία ιστορική παράταξη σε φοιτητική παράταξη» έγινε για λόγους εντυπωσιασμού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: