Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

«Η Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει αυτά που ζητάει από την Ελλάδα»...


Πρώην επικεφαλής ΔΝΤ για την Ευρώπη: «Η Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει αυτά που ζητάει από την Ελλάδα» - MediaΗ Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ζητά από την Ελλάδα για να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ο Ρεζά Μογκάνταμ (Reza Moghadam), σε...
άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Το αδιέξοδο μπορεί να αντικατασταθεί από τη λογική στη διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα».

O κ. Μογκάνταμ ήταν έως πέρυσι επικεφαλής της Διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη και σήμερα είναι αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου της Morgan Stanley.

«Τώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη δόση του δανείου της προς το Ταμείο, υπάρχει ένα μικρό χρονικό παράθυρο ευκαιρίας να προκληθεί μία αναγκαία νέα προσέγγιση. Αυτή μπορεί να βασισθεί σε τρία σημεία: Στην εφαρμογή λίγων βασικών δράσεων για να δοκιμασθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να εκλείψει η απειλή μίας χρεοκοπίας το επόμενο τρίμηνο και σε ένα νέο πρόγραμμα που θα αποτελέσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια» εκτιμά ο Μογκάνταμ και συνεχίζει: «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα τόσο περιορισμένο αλλά κρίσιμο σύνολο μεταρρυθμίσεων, θα ήταν καλύτερα να ετοιμασθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ εξηγεί, για ποιον λόγο χρειάζεται αυτή η αλλαγή. «Πρώτον, αντί για τη μανία να παρουσιάζονται λίστες με όλο και περισσότερες δεσμεύσεις, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή λίγων σημαντικών δράσεων. Έτσι, θα ελεγχθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Για την αποδοχή των δράσεων σε περιορισμένους τομείς θα τεθούν προτεραιότητες και θα ληφθεί υπόψη η δυνατότητα της Ελλάδας να τις υλοποιήσει. Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την άμεση ψήφιση νόμων για την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, την κατάργηση των γενναιόδωρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ και την καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων κατά της διαφθοράς» υποστηρίζει ο Μογκάνταμ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε και πρέπει να τα υλοποιήσει σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

«Δεύτερον, σε αντάλλαγμα για τα μέτρα αυτά, η Ευρωζώνη θα προσφέρει στην Αθήνα επαρκή χρηματοδότηση για το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της, οι οποίες αφορούν κυρίως τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα εξάλειφε την άμεση απειλή κεφαλαιακών ελέγχων και εξόδου από την Ευρωζώνη. Πιο σημαντικό είναι ότι θα απέτρεπε την απώλεια εμπιστοσύνης και την αναγκαστική δημοσιονομική περιστολή που θα έθετε την απειλή ενός υφεσιακού σπιράλ».

Τρίτον, οι δύο πλευρές πρέπει, σύμφωνα με τον Μογκάνταμ, να αρχίσουν τον καθορισμό του περιεχομένου και των παραμέτρων ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Αυτό θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα, όπως μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και εργασίας καθώς και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος» λέει.

Κατά την άποψη του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, χρειάζεται και μία λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η ανταλλαγή χρέους με μετοχές: Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταλλάξει κάποιες από τις απαιτήσεις της με τραπεζικές μετοχές και μετοχές εταιρειών που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, μειώνοντας το βάρος του χρέους και προσφέροντας κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με φθηνότερα, μακροπρόθεσμα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αίροντας έτσι τη συνεχή απειλή στάσης πληρωμών έναντι των επίσημων πιστωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: