Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Συνάντηση Πούτιν-Φερνάντες στη Μόσχα Σημαντικές ενεργειακές συμφωνίας Ρωσίας-Αργεντινής


Συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν η Ρωσία και η Αργεντινή σε μία προσπάθεια της Μόσχας να εμβαθύνει τις σχέσεις καθώς υφίσταται τις κυρώσεις της Δύσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
putin fernantes
Στην τελετή που έγινε στο Κρεμλίνο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες χαιρέτισαν τις συμφωνίες με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για στενότερη συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην Αργεντινή.
Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρεία πετρελαίου YPF, ενώ η ρωσική Rosatom υπέγραψε μία παρόμοια συμφωνία για κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Αργεντινή..
«Η Ρωσία και η Αργεντινή αναπτύσσουν την συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Οι χώρες μας έχουν μία μακροχρόνια σχέση φιλίας και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, η οποία έχει φθάσει στο επίπεδο μιας συνολικής και στρατηγικής σύμπραξης».
Ο Πούτιν δήλωσε πως η Gazprom εξετάζει τη δυνατότητα της από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αργεντινή και ότι η εταιρεία βαρέων μηχανημάτων Uralmash σχεδιάζει να φτιάξει μία κοινή επιχείρηση με Αργεντίνους συνεργάτες για την παραγωγή πετρελαϊκού εξοπλισμού στην Αργνετινή. Και οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις.
Η Ρωσία μετατοπίζει την πολιτική της προς την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις λόγω της πολιτικής της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναζητεί νέες εμπορικές συμφωνίες. Η Αργεντινή επιδιώκει επίσης να εξαλείψει το δαπανηρό ενεργειακό έλλειμμά της με επενδύσεις ύψους μέχρι 200 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσε η YPF. Το κλειδί στην προσπάθεια θα είναι η ανάπτυξη του προσφάτως αξιοποιημένου κοιτάσματος σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βάκα Μουέρτα της Παταγονίας.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: