Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ολοκληρώθηκε το Euro Working Group...


Συνεχίζεται το Brussels Group...

Μετά από τηλεδιάσκεψη 2,5 ωρών, ολοκληρώθηκε το EWG με το θέμα Ελλάδα στην ατζέντα χωρίς όμως...
ελπίδες για άμεση συμφωνία. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν, από την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Για το γεγονός προσωρινά διακόπηκαν οι εργασίες του Brussels Group, του πολιτικού σχήματος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που συνεδρίαζε – επίσης στην έδρα του ΟΟΣΑ – από το πρωί για 5η συνεχή ημέρα. Ωστόσο μετά το EWG οι εκπρόσωποι των δανειστών επέσρτεψαν συνεχίζοντας – πιθανός για τελευταία ημέρα – τις διαβουλεύσείς τους. 

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα σήμερα έχει και άλλα... επίπεδα. Ο Στη Ρίγα φτάνει σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης όπου ξεκινούν συναντήσεις ενόψει του άτυπου Eurogrοup της Παρασκευής με πιθανές επαφές το βράδυ σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Και παράλληλα τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν την συλλογή στοιχείων στην Αθήνα με προγαμματισμένο γέυμα εργασίας σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Στόχος το Eurogroup της Παρασκευής, έχοντας όμως πλέον ως δεδομένο ότι ο δρόμος έως την τελική συμφωνία είναι ακόμη μακρύς, έως το τέλος Ιουνίου. 

Έτσι, η κυβέρνηση δίδει μία παράλληλη μάχη για την συγκέντρωση 2-2,5 δισ. ευρώ στην ΤτΕ σπάζοντας τον «κουμπαρά» των διαθεσίμων των κρατικών φορέων και ελπίζοντας ότι στο «νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα» που προανήγγειλε και χθες ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδοτική πρόβλεψη για την… επιστροφή τους. 

Ασάφεια περί έκθεσης

Εν τω μεταξύ και σήμερα συνεχίστηκε η... διγλωσσία σχετικά με το αν θα υπάρξει έκθεση προόδου ή έστω ανακοίνωσης των θεσμών για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. 

Ενώ χθες κοινοτικές πηγές αρνήθηκαν ότι ετοιμάζεται έκθεση, όπως είχε προαναγγείλει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε από το προηγούμενο Σάββατο, σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ επανέφερε το ζήτημα μιλώντας για ενδιάμεση έκθεση που αναμένεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή στη Ρίγα...
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: