Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πρώτη φορά Αριστερά: Αύξηση-σοκ του ΦΠΑ στο 18%, ΕΝΦΙΑ και τσεκούρι στις κύριες συντάξεις!


proores-syntaxeis
Έπειτα από τις πρώτες 100 ημέρες σκληρής… διαπραγμάτευσης στο πνεύμα της «δημιουργικής ασάφειας» μεταξύ Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Τρόικας, έρχεται πλέον η σκληρή πραγματικότητα με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία.
Έτσι, όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, η Κυβέρνηση σήμανε τα τελευταία 24ωρα μαζική οπισθοχώρηση σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα στη νέα συμφωνία που θα υπογράψει να περιέχεται τόσο το σκληρό μέτρο του ενιαίου ΦΠΑ 18%, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ενέργεια κλπ., ενώ παράλληλα «έρχεται» «τσεκούρι» όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στις κύριες.
Με βάση λοιπόν τα νεώτερα δεδομένα, στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Groups γίνεται τεχνική επεξεργασία στα εξής σενάρια:
– Ενιαίος ΦΠΑ. Τα σενάρια που προκρίνονται είναι δύο: Το ένα προβλέπει ενιαίο ΦΠΑ 15% με 16%, πλην τροφίμων και φαρμάκων και το δεύτερο, 18% με 19%. Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση αυτή θα είναι άνω του 5%.
– Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ μέχρι νεοτέρας και μείωση του συγκεκριμένου φόρου με τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του Ιουνίου.
– Παράλληλα κατ’ απαίτηση των δανειστών μπαίνει μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι μπαίνουν αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις
– Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς θα μπουν αντικίνητρα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα θίγει άμεσα ασφαλισμένους πριν το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετια και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετια και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.
– Στα εργασιακά θα παγώσει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό
– Στις συλλογικές συμβάσεις θα υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε. όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: