Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ: Ποια η διαδικασία κήρυξης χρεοκοπίας


drahma
Στην πυροδότηση γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην έξοδο της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα οδηγούσε ενδεχόμενη αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ.
Μεταξύ 1ης και 30ής Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ωστόσο τα ταμειακά της διαθέσιμα δεν θα επαρκούν για να καλύψουν την υποχρέωση αυτή, αλλά και την ταυτόχρονη καταβολή μισθών και συντάξεων.
Η άμεση συνέπεια μιας χαμένης πληρωμής προς το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε 30ήμερη «περίοδο χάριτος». Το ΔΝΤ δεν μιλά για πτώχευση στην περίπτωση χαμένων πληρωμών, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις».
Σκόπιμα το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.
Αυτή η χρονική υστέρηση, περίπου 2 μηνών, όπως ορίζεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρόσθετης προθεσμίας, κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκτελεστεί η πληρωμή.
Μετά από αυτή την προθεσμία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της. Εάν τελικά το Ταμείο δεν πληρωθεί ενδιάμεσα μπορεί να αποφασίσει ακόμη και την αποβολή της χώρας μας, κάτι που ωστόσο απαιτεί ειδική πλειοψηφία για να γίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή να παρέμβει στο Ταμείο ώστε να εξεταστεί ευνοϊκά η περίπτωση να συγχωνευθούν οι 4 δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ σε μία και να πληρωθούν όλες μαζί μετά τα μέσα Ιουνίου.
Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 305 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου, 343 εκατ. στις 12 Ιουνίου, 572 εκατ. στις 16 Ιουνίου και 343 εκατ. στις 19 Ιουνίου. Συνολικά, 1,56 δισ. ευρώ.
Ο λόγος που επιδιώκει ο πρωθυπουργός την αναβολή είναι γιατί ευελπιστεί ότι μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Εφόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διευκολύνοντας την κάλυψη των δανειακών του αναγκών μέσω τραπεζών, ενώ ενδεχομένως να μπορέσει ίσως να γίνει και η επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει πρόβλεψη για ενοποίηση τω πληρωμών στο ΔΝΤ, ωστόσο προϋποθέτει σχετική απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Ταμείου.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: