Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup: Πρώτα συμφωνία μετά η εκταμίευση


ImageHandler
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές.
Στη σύντομη δήλωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται να αναγνωρίζουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος από την πλευρά της Ελλάδας στον τομέα των διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν ωστόσο ότι απαιτείται δουλειά προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Παράλληλα στη λιτή ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο πλευρές κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου.
Ολόκληρη επίσημη  ανακοίνωση:
«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.
Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.
Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.
euro1Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας»
Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος
Στην συνέντευξη τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι έχουν συζητηθεί σημαντικά θέματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσος χρόνος απομένει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να κλείσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ελπίζουμε και έχουμε κοινό στόχο να κλείσουμε εντός του χρονοδιαγράμματος και πριν προκύψει πρόβλημα ρευστότητας, τόνισε.
Αργότερα η συζήτηση για την επόμενη μέρα
Για να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup και επανέλαβε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
«Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί συμφώνησε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι βήμα-βήμα. Πρώτα ολοκληρώνουμε το παρόν σχέδιο και μετά βλέπουμε τι θα γίνει. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο, τόνισε και ορίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει.
Μοσκοβισί: Έχουμε μια μέθοδο, όχι τέλεια αλλά ποιο δημιουργική
Μετά τη Ρίγα έγινε πρόοδος. Εχουμε μια μέθοδο, όχι τέλεια αλλά ποιο δημιουργική, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Εχουμε πρόοδο σε ότι αφορά την στρατηγική σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος, αν και υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως είπε. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.
«Η Κομισιόν θέλει την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά αυτό χρειάζεται συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα», τόνισε.
Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να έχουμε συμφωνία πολύ πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου.
Ρεγκλινκ: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινκ επίσης χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.
Υπενθύμιζε ότι ο EFSF έχει συμφωνήσει να επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. «Άρα δεν μένει πολύ καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά αυτό το χρονικό διάστημα και αυτό περιλαμβάνει και τις εθνικές διαδικασίες».
Σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά τα διαθέσιμα κεφάλαια προς την Ελλάδα περιλαμβάνουν: μια τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, 1,9 δισ. ευρώ από τα έσοδα του προηγούμενου προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Markets Programme – SMP) καθώς και 10,9 δισ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονται για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών εάν χρειαστεί.
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα έκανε σήμερα μια μικρή πληρωμή προς το EFSF ενός ποσού €210.000, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει κανονικά τις πληρωμές της. «Είναι ένα μικρό ποσό, αλλά η αποτυχία να καταβάλει ένα μικρό ποσό θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα όπως ένα μεγάλο ποσό», υπογράμμισε.
Γ. Βαρουφάκης: Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δεν φτάσαμε σε συμφωνία
Τους περασμένους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μια λυτρωτική συμφωνία, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης
Η κυβέρνηση παλεύει να βρει κοινό τόπο μεταξύ του Μνημονίου και του μεταμνημονιακού προγράμματος που ενέκρινε ο λαός στις εκλογές. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν πολιτικές διαφορές.
Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα σε συμφωνία. Το σημερινό Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και διαψεύστηκαν όσα γράφτηκαν για την προηγούμενη συνεδρίαση.
Η συμφωνία είναι πιο κοντά και ψάχνουμε με τους εταίρους για τη λύση σε πολύ καλό κλίμα.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: