Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Περνούν το όριο του 10% οι Κούρδοι Τουρκία: Χάνει την αυτοδυναμία το ΑΚΡ του Ερντογάν


Τουρκία: Χάνει την αυτοδυναμία το ΑΚΡ του Ερντογάν
Μία ιστορική πρωτιά: Ονομάζεται Φελεκνάς Ουτζά και είναι υποψήφια του HDP. Αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη εκπρόσωπος της μεινότητας των Γεζιντί που εισέρσχεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η κοινότητά της έπεσε θύμα των πιο βάρβαρων διώξεων του Ισλαμικού Κράτους και οι γυναίκες Γεζιντί πουλήθηκαν ως εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα  

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, καθώς το φιλικουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ξεπερνάει το εκλογικό όριο του 10% και εισέρχεται στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που στερεί από τον πρόεδρο Ερντογάν την παντοδυναμία. Το κόμμα του, το AKP, χάνει την αυτοδυναμία και, με τα έως τώρα αποτελέσματα, η χώρα οδηγείται σε κυβερνήσεις συνεργασίας έπειτα από 13 χρόνια ή σε βραχύβια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να αναμεταδίδονται, ωστόσο αντιπροσωπευτική εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα και αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει HDP. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν είσοδο HDΡ στην Εθνοσυνέλευση, ενώ το κυβερνών AKP δίνει μάχη για την αυτοδυναμία. Όσο ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού κόμματος.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 93,50% των εκλογικών τμημάτων, διαμορφώνονται ως εξής:


Α/ΑΚΟΜΜΑΠΟΣΟΣΤΟΨΗΦΟΙΕΔΡΕΣ
1Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)41,50%18.165.668261
2Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)25,45%11.143.743130
3Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP)16,74%7.326.29382
4Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)12,40%5.433.58278


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Cihan και με καταμετρημένο το 90,64% των εκλογικών τμημάτων, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:


Α/ΑΚΟΜΜΑΠΟΣΟΣΤΟΨΗΦΟΙΕΔΡΕΣ
1Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)40,50%16.869.114253
2Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)25,42%10.583.930133
3Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP)16,71%6.956.38485
4Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)12,44%5.186.92679

Ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας:




Με κίτρινο χρωματίζονται οι νομοί στους οποίους πλειοψηφεί το ΑΚΡ, με κόκκινο το κεμαλικό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με μοβ το φιλοκουρδικό HDP και με βαθύ κόκκινο το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Γκρίζοι Λύκοι). Οι ισλαμιστές του ΑΚΡ παραμένουν κυρίαρχοι στους περισσότερους νομούς της Τουρκίας, οι κεμαλικοί κατακτούν τα δυτικά παράλια, ενώ οι Κούρδοι επιδεικνύουν συμπαγή εκλογική δύναμη στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες.

Στις τρεις εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, της ΑΚΡ χάνει 8 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες από την εκλογική δύναμή, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται θεαματικά το HDP, φθάνοντας σε διψήφια ποσοστά από 10,4 έως 15,53%, πολύ πιο πάνω από το 3,24 έως 5,35% που έιχε λάβει στις εκλογές του 2011.

Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ωστόσο, για το HDP έρχεται από το Ντιγιαρμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου αγγίζει ποσοστά της τάξεως του 80%.

Στη Σμύρνη το ΑΚΡ λαμβάνει εκλογικό ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 26%, σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 36,82% πού έλαβε το 2011. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια ενισχύεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στο 44,7% με καταμετρημένο το 85,05% των ψήφων.

Και τώρα τι;

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του AKP παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολο να κατακτήσει την αυτοδυναμία και ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ruters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί τόσο στο ποιος είναι ο νικητής των εκλογών, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Στην περίπτωση που εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει περισσότερους από 60 βουλευτές, τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών, που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Για να συμβεί αυτό το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα και ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.

Γ. Μανδαλίδης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: