Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΔΝΤ: Ληξιπρόθεσμη η Ελλάδα αν δεν πληρωθεί η δόση της 30ής Ιουνίου


15EB7F6D8ACEA89AC4C078C74D722E47
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, υπογράμμισε πως, κατόπιν αναγνώσεως των προτάσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αλλά και των δανειστών, «έχουμε κοινή θέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν για την Ελλάδα», δυναμώνοντας έτσι το μέτωπο έναντι της Αθήνας. Χαρακτήρισε δε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ανεξόφλητες οφειλές προς το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν στην έκδοση νέων ομολόγων (διάσωσης) για την Ελλάδα, ενώ διεμήνυσε πως το ΔΝΤ αναμένει την πληρωμή της δόσης στις 30 Ιουνίου και πως «καμία περαιτέρω προθεσμία δεν θα δοθεί, παρόλο που η συμφωνία διαφαίνεται να είναι κοντά».
Ωστόσο, σημείωσε πως αν δεν πληρωθεί η δόση που λήγει στις 30 Ιουνίου, η χώρα θα εμφανίζεται «ληξιπρόθεσμη» (arrears) και όχι σε «πτώχευση» (default), εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου, ενώ σημειώνει ότι για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος. «Ολες οι πλευρές πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί. Πρώτα να συμφωνηθούν και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να δούμε την βιωσιμότητα χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπήρξαμε ευέλικτοι, παραμένουμε ευέλικτοι στην διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Θέλουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, σε ό,τι αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη» σημείωσε ο Τζ. Ράις.
«Όλα πρέπει να ισορροπούν», πρόσθεσε ο ίδιος και σε συνέχεια: «Τόσο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όσο και το ασφαλιστικό». Για το τελευταίο σημείωσε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να προστατεύονται οι αδύναμοι και να υπάρχει ένα στοχευμένο δίχτυ προστασίας αλλά οι αλλαγές είναι απαραίτητες.
Τέλος, υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, εφόσον η χώρα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it). Ανέφερε τέλος ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: