Aθήνα
Σοβαρά προβλήματα στην καταβολή μισθών και συντάξεων Ιουνίου αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η Βουλή, οι ΟΤΑ, αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν συμμορφωθεί με τις πρόσφατες νομοθετικές προβλέψεις και δεν έχουν μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καταθέσεις που τηρούν σε εμπορικές τράπεζες.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει στο τέλος Ιουνίου για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων περίπου 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, έχουν διασφαλισθεί από ΟΔΔΗΧ και ΓΛΚ λίγο περισσότερα από τα μισά. Αλλά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν «ξύσει πλέον τον πάτο του βαρελιού» και οι διαθέσιμες πηγές ρευστότητας έχουν πλέον εξαντληθεί.
Πρέπει να διευκρινισθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι καν σε θέση να συγκεντρώσει τα 1,56 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να αποπληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται πως οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες υποχρεούνται από τα μέσα Απριλίου να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, παρά το ότι οι ΟΤΑ διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ, ικανά να επιλύσουν το πρόβλημα της καταβολής μισθών και συντάξεων Ιουνίου, αρνούνται να καταθέσουν τα χρήματα αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις repos 15 ημερών που προσφέρουν απόδοση 2,5%, φοβούμενοι ότι ενδεχομένως να απολέσουν τις αποταμιεύσεις τους.
Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι έχουν επικαλεσθεί ως λόγο «ανυπακοής» στην εφαρμογή του νόμου, το γεγονός ότι ούτε η Ελληνική Βουλή δεν έχει μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται ουσιαστικά για καταθέσεις 60 εκατ. ευρώ που έχει σε εμπορικές τράπεζες το Κοινοβούλιο και τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε στα μέσα Μαΐου ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσω επιστολής διερευνητικού χαρακτήρα.
Αν και προ μηνός η κ. Κωνσταντοπούλου είχε δεσμευθεί να διερευνήσει το πλαίσιο και να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, ωστόσο η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας τελικά δεν προχώρησε με την επίκληση ότι η Βουλή έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Την ίδια επίκληση έκαναν και πολλοί ΟΤΑ, κάποιοι εκ των οποίων προσέφυγαν για το λόγο αυτό και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εάν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ΟΤΑ και Βουλή δεν εναρμονισθούν με τις επιταγές του νόμου και εάν ασφαλιστικοί φορείς όπως το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) δεν υποστηρίξουν με μέρος των διαθεσίμων τους το Δημόσιο είναι ορατός ο κίνδυνος μισθοί και συντάξεις Ιουνίου να μην καταβληθούν κανονικά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η κατάσταση είναι γνωστή στην πλευρά των δανειστών και την χρησιμοποιούν ως πρόσθετο μοχλό πίεσης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου