Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Αντίστροφη μέτρηση Στο Eurogroup κρίνεται η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών


Στο Eurogroup κρίνεται η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών
O επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της φαίνεται να είναι κοντά πλέον και ήδη στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εργάζονται για τις τελευταίες αλλά κρίσιμες διατυπώσεις στη συμφωνία.
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.
Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλα δείχνουν ότι η επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή θα αποτελέσει δοκιμασία για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η ΚΟ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο για τις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια άρχισε σειρά επαφών με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος έχει ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές προς το Μαξίμου, υποστηρίζοντας πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα δεχθούν την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, η οποία αποτελεί για εκείνους κόκκινη γραμμή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο εάν στη συμφωνία υπάρχει μία ισχυρή δέσμευση για το ελληνικό χρέος.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και τον γραμματέα της ΚΟ Χρήστο Μαντά, τον σχεδιασμό μέχρι και την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή.
Σε πληθώρα δηλώσεων που έκαναν κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη στη βουλή, τότε θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη βουλή.

Ενστάσεις κατά της διαφαινόμενης συμφωνίας εξέφρασαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κώστας Λαπαβίτσας, επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα ότι για να εγκριθεί η συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, θα πρέπει πρώτα να περάσει από την ελληνική Βουλή.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού -οι κ.κ. Τσακαλώτος, Παππάς, Χουλιαράκης- που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να καταρτιστεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει τα επόμενα 24ωρα να περάσουν από την ελληνική Βουλή πριν εγκριθούν από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: