Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

"Χαστούκι" στη νοσηλεία των ασθενών ο ακριβότερος ΦΠΑ...


Χωρίς υπηρεσίες υγείας μένουν πρακτικά οι Έλληνες, με την αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23%, από 13% που ήταν μέχρι σήμερα.

Η...
αύξηση αυτή, αναπόφευκτα θα "περάσει" στους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην μπορούν να κάνουν χρήση των ιδιωτικών νοσοκομείων, λόγω αύξησης των απ' ευθείας ιδιωτικών πληρωμών, έστω και μέσω ΕΟΠΥΥ, αφού ήδη σήμερα πολλοί αδυνατούν να καταβάλλουν τη συμμετοχή τους. Στην περίπτωση δε, που οι ιδιωτικές κλινικές αποφασίσουν να απορροφήσουν το ποσοστό αυτό, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν είτε γιατί δεν θα μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, είτε γιατί θα τους ζητηθεί μεγάλο ποσό επιστροφής από το clawback.

Έτσι, τα νοσοκομεία θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού, τη στιγμή που είναι ήδη αποψιλωμένα από προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων υλικών αναλώσιμων, ορθοπεδικών κλπ, ενώ πολλά από αυτά - κυρίως σε μεγάλες πόλεις - λειτουργούν με μεγάλα ποσοστά πληρότητας (κάποιες φορές φθάνουν μέχρι και το 156%) οδηγώντας τους ειδικούς να αμφισβητούν τις συνθήκες ασφάλειας υπό τις οποίες περιθάλπτονται οι ασθενείς.



Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ευτυχώς, η αύξηση του ΦΠΑ - μέχρι στιγμής - φαίνεται να περιορίζεται μόνο στις μονάδες δευτεροβάθμιας (νοσοκομειακής) περίθαλψης. 
Γιατί οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας (διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, εργαστήρια κλπ) φαίνεται να παραμένουν στην προϋπάρχουσα εξαίρεση από τον ΦΠΑ, χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος στη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών, τουλάχιστον σ΄ αυτό το κομμάτι της περίθαλψης. Ενδεχομένως η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία, να λειτουργήσει ως "φρένο" στην αναζήτηση νοσηλευτικών υπηρεσιών, αν και τα πλαφόν συνταγογράφησης οδηγούν τους ασθενείς να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη και για τις εξετάσεις τους, όταν ο γιατρός τους έχει ξεπεράσει το δικό του όριο, ή τους αναγκάζει να στραφούν στις δημόσιες δομές υγείας, που δεν είναι άλλες από τα νοσοκομεία.

Παράγοντες της αγοράς περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει προϋπολογισμό για το 2015, και με το δεδομένο της αύξησης του ΦΠΑ, αναπόφευκτα θα επέλθει αύξηση στο "κούρεμα" που γίνεται μέσω του clawback, για το οποίο οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουν την απόφαση εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ήδη πέρυσι, οι ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες υπέβαλαν τιμολόγια 356 εκ. ευρώ, σε προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ ύψους 235 εκ. ευρώ, (η διαφορά των 120 εκ. ευρώ δεν καταβλήθηκε ποτέ, αλλά απορροφήθηκε ως clawback) και για φέτος εκτιμήσεις για προϋπολογισμό νοσοκομειακής περίθαλψης ΕΟΠΥΥ περιορίζουν το ποσό στα 197 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το αναμενόμενο clawback σε περισσότερα από 200 εκ. ευρώ.

Κατά μέσο όρο πέρυσι, το clawback απορρόφησε το 60% του τζίρου των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας και το 40% των ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων.
Με τα δεδομένα αυτά, οι επιχειρήσεις υγείας μελετούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να διακόψουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ ή να διατηρούν πλήρως το τιμολόγιό τους και απλώς να δίνουν κάποια έκπτωση στους ασθενείς που θα χρησιμοποιούν το ασφαλιστικό τους Ταμείο για την περίθαλψή τους....

Δεν υπάρχουν σχόλια: