Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Ώρα αποφάσεων Η Ελλάδα ψηφίζει στο κρίσιμο δημοψήφισμα


Η Ελλάδα ψηφίζει στο κρίσιμο δημοψήφισμα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με ψυχραιμία και ευθύνη καλούνται οι έλληνες ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες του δημοψηφίσματος για το «ναι» ή το «όχι», σε μία διαδικασία με υψηλότατο διακύβευμα και την Ευρώπη να αγωνιά για το αποτέλεσμα. Οι ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος δεν έχουν θέσει μόνο κάθε πολίτη ξεχωριστά σε έντονο προβληματισμό, αλλά και την Ευρώπη σε στοχασμό για το «ελληνικό ζήτημα» μετά από έξι χρόνια κρίσης.

Το Σάββατο, η συνήθης «σιγή της παραμονής» της κάλπης διαταράχθηκε εκ των πραγμάτων με δηλώσεις τόσο ελλήνων υπουργών όσο και ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το κλίμα, με δεδομένους τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, δεν βοήθησε σενάριο που διοχετεύτηκε από τον ξένο Τύπο για «κούρεμα» στις καταθέσεις -κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών και τα επίσημα ελληνικά τραπεζικά χείλη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, που υπενθύμισε πως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και προβλέπεται να κλείσουν στις 19:00. Οι δημοσκοπήσεις έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και εμφανίζουν ουσιαστικά ισοδύναμα το «ναι» και το «όχι». Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αναμένεται στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, αν και, προφανώς, όσο μικρότερη είναι η διαφορά, τόσο αργότερα θα αποσαφηνιστεί η εικόνα.

Η σύντομη αλλά εξαιρετικά τεταμένη περίοδος πριν την κάλπη είχε κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής, με τη συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στο Σύνταγμα και κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο Καλλιμάρμαρο.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες σε «υπερήφανο όχι» και «απόρριψη εκβιασμών και τελεσιγράφων κόντρα «στο κρεσέντο τρομοκρατίας και τρομολαγνείας» ώστε «να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να είμαστε . Ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα είμαστε ήδη νικητές, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στο Καλλιμάρμαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε: «Θέλουμε ένα άλλο μέλλον για τα παιδιά μας. Θέλουμε την Ευρώπη, το ευρώ. Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε τις εμμονές του κ. Τσίπρα; Ξέρουμε την βιώσιμη λύση, θα είναι επίπονη, αλλά ασφαλής. Είναι η Ευρώπη και το ευρώ η λύση».

Νωρίτερα, με νέο μήνυμά του εν όψει του δημοψηφίσματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς είχε καλέσει σε «ναι» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως «λέει ψέματα για το ΔΝΤ» και ότι «έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα».

Έκκληση για υποστήριξη στο «ναι» κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας τους ψηφοφόρους «να κρατήσουν την Ελλάδα ανοικτή και να μην κοπεί το τελευταίο σχοινί που μας συνδέει με την Ευρώπη».

Έκκληση να δοθεί η μάχη για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρώπη, ως η μοναδική ασφαλής προοπτική για τη χώρα, απηύθυνε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ταυτόχρονα πως από τη Δευτέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία εθνικής συνεννόησης.

Καλή ψήφο!
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: