Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τις επόμενες ώρες εκταμιεύεται η πρώτη δόση ύψους 13 δισ.ευρώ Εγκρίθηκε και επισήμως το νέο δάνειο των 86 δισ.ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα


Εγκρίθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το νέο τριετές δάνειο, ύψους 86 δισ.ευρώ, προς την Ελλάδα.
esm
Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως εκφράστηκε και με τις θετικές ψήφους σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια. 
Η ανακοίνωση του ESM 
Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι πόροι του ESM θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει  ο ESM και προσθέτει: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».
«Η χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας  εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη» αναφέρει σε μήνυμά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Η βοήθεια σταθεροποίησης για την Ελλάδα εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη. Μόλις υπέγραψα το νέο MOU (μνημόνιο κατανόησης) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γιούνκερ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέβασε και σχετική φωτογραφία.
Dobr
«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρηματοδοτική σταθερότητα. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπουργείο Οικονομικών: Την Πέμπτη η πρώτη δόση 
Η δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τίθεται επίσημα σε ισχύ έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση 10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.
Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει αύριο το πρωί, ανέρχεται σε 13 δισ.ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα).
Σχεδόν 1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: