Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

«Είμαι ευγνώμων που επιτεύχθηκε συμφωνία» Ντράγκι: Με το νέο πρόγραμμα η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη


Ντράγκι: Με το νέο πρόγραμμα η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Φρανκφούρτη
«Εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα θέσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτύσσεται και πάλι και να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Δήλωσε μάλιστα ευγνώμων «που επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία» τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Η ΕΚΤ μπορεί να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας. Ωστόσο, προσγειώνοντας τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών, είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για αποφάσεις σχετικά με επέκταση ή αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε ετοιμότητα.

«Ευτυχώς υπήρξε συμφωνία»

Eυγνώμων για την συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα με τους πιστωτές της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαι ευγνώμων που επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία», προσθέτοντας ότι «εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα θέσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτύσσεται και πάλι και να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από τη συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

«Η ΕΚΤ» πρόσθεσε, «συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο, για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος. Επιπλέον, η ΕΚΤ παρακολούθησε από κοντά την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA) σύμφωνα με τους κανόνες μας, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

O ίδιος επεσήμανε ότι κατά την τελευταία ακρόαση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει συνολική και δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η επίτευξη της συμφωνίας ήταν δύσκολη και απαίτησε προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.

«Οι αποφάσεις για τον ELA δεν ήταν πολιτικής φύσης»
Ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι οι αποφάσεις για την παροχή ELA στην Ελλάδα ήταν πολιτικής φύσεως και ότι υπέκυψε σε πιέσεις, δηλώνοντας μάλιστα αρκετά ικανοποιημένος από την ανεξαρτησία της ΕΚΤ αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κατά την καθιερωμένη ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μ.Ντράγκι εξήγησε πως δέχτηκε κριτική τόσο «από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά», κάτι που αποδεικνύει πως η ΕΚΤ δεν υπέκυψε σε πιέσεις.

«Αρνούμαι ότι οι αποφάσεις για την παροχή ELA στην Ελλάδα ήταν πολιτικής φύσης», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της αρμόδιας επιτροπής και εξήγησε πως η παροχή ELA επηρεάζεται από την αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής κάθε χώρας.

«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την αύξηση ή τη μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες βασίστηκε στους κανόνες και πουθενά οι κανόνες αυτοί δεν αναφέρουν ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας είναι απεριόριστη και άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν είναι η ΕΚΤ αυτή που αποφασίζει ποιο μέλος θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ποιο όχι».

Ο δρόμος για το χρέος περνά από το μνημόνιο...
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως το ΔΣ της ΕΚΤ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που παράγουν ανάπτυξη και οικονομική βιωσιμότητα, θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνει εφικτή η ανακούφιση του χρέους. 

Συμμετοχή Ελλάδας στο QE υπό όρους
Ο Ντράγκι αναγνώρισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα η άρση της εξαίρεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται σε αξιολόγηση, καθώς όπως υπενθύμισε η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει στο πλαίσιο του QE ομόλογα χώρας η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Είναι σημαντικό, συνέχισε ο Μ. Ντράγκι, η Ελλάδα να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και ότι έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων.

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για το QE
H ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει αν θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εν μέσω φημών ότι επίκειται άμεσα επέκταση του προγράμματος.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, το ισχυρότερο ευρώ και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές (το outlook) για τον πληθωρισμό, αλλά χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να αποφασιστεί αν οι παράγοντες αυτοί θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, ανέφερε ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Περισσότερος χρόνος είναι απαραίτητος για να καθοριστεί αν η απώλεια της αναπτυξιακής ορμής στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινής ή μόνιμης φύσης και να αξιολογηθούν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την πτώση στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων και πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια έντονης μεταβλητότητας στις αγορές», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, για την ετοιμότητα της ΕΚΤ για άμεση δράση είπε ότι «εάν κάποιοι από τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης εξασθενίσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες μεσοπρόθεσμα πιο ουσιαστικά από ό,τι αναμένουμε επί του παρόντος, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

«Το πρόγραμμα αγοράς παγίων διαθέτει επαρκή, εσωτερική ευελιξία. Θα προσαρμόσουμε το μέγεθός του, τη σύνθεσή του και τη διάρκειά του καταλλήλως σε περίπτωση που χρειαστεί μεγαλύτερη ώθηση από τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

«Θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες και τον αντίκτυπό τους στο outlook για τη σταθερότητα των τιμών», τόνισε.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους περίπου 1,1 τρισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2016, με αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να αυξηθεί σύντομα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εμφανίσθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Το ερώτημα, αν χρειάζεται περισσότερη χαλάρωση, «αξίζει πολύ πιο ενδελεχή εξέταση», δήλωσε ο Νοβότνι, προσθέτοντας: «η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει σταθερότητα. Δεν πρέπει να ενεργούμε με έναν υπερβολικό τρόπο».

«Η ΕΚΤ δεν θα μείνει για πάντα στην τρόικα»


Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της ΕΚΤ στην τρόικα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως «η ΕΚΤ δεν θα παραμείνει για πάντα στην τρόικα», ωστόσο αρνήθηκε πως έχει αμφισβητηθεί νομικά η συμμετοχή της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: