Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

«Πληρούνται οι όροι για την επιτυχία της» Δραγασάκης: Έως την Κυριακή ψηφίζεται η ανακεφαλαιοποίηση


Δραγασάκης: Έως την Κυριακή ψηφίζεται η ανακεφαλαιοποίηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμη ότι έως την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και από τη Δευτέρα θα αρχίσει πια η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015.

«Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία» τόνισε ακόμη, ενώ αποσυνέδεσε τη διαδικασία από τα κόκκινα δάνεια, η ρύθμιση των οποίων -όπως είπε- θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Δεν αποτελεί, βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς, προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης. Επανέλαβε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση και να είναι η τελευταία πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί από την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Περιμένουμε το Σάββατο τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ και έως την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν θεσμούς και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζουν ο νόμος να έχει ψηφιστεί νωρίτερα και αν είναι δυνατόν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests το Σάββατο το πρωί, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης όταν ακούσουν τις δανειακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

«Πρέπει να είναι η τελευταία»

Στη σημασία η ανακεφαλαιοποίηση αυτή να είναι η τελευταία, εστίασε -μεταξύ αλλων- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με την προετοιμασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Για αυτό, εξήγησε, η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» όσο και στη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

«Το πιο κρίσιμο είναι να έχουμε θετική συνέχεια μετά. Ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν ότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα» είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Γι' αυτό και τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων, γιατί ακόμα και στα επιχειρηματικά δάνεια αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση, η παραγωγική δυνατότητα, η απασχόληση».

«Επομένως», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, «εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Πλήρη δικαιώματα ψήφου το ΤΧΣ

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, η νέα ανακεφαλαιοποίηση και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιφέρουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές όπως:

- Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου σε αντίθεση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα.

- Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.

- Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

«Είμαστε έτοιμοι, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα»
Ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι θα γίνει εγκαίρως η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου και δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, ο κ. Δραγασάκης απάντησε:

«Διότι είμαστε έτοιμοι. Ο πρώτος στόχος μας είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα θιγούν οι καταθέσεις, που σημαίνει πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η οδηγία που επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος.»

» Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να αρχίσει από τη Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Από ό,τι βλέπουμε υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν και τα διαθέσιμα ποσά να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες».

Πρόσθεσε ότι τα άλλα θέματα, όπως αυτό των κόκκινων δανείων, «είναι θέματα τα οποία τελούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, δεν αποτελούν όμως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση».

Σε ερώτημα σχετικά με το ότι λέγεται πως τα κόκκινα δάνεια είναι «αγκάθι» για να κλείσει η αξιολόγηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «λέγονται πολλά και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχουμε καθαρό και σαφές τι είναι αναγκαίο να γίνει».

«Αυτό λοιπόν που είναι αναγκαίο να γίνει», υπογράμμισε, «είναι να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και αμέσως μετά να αρχίσει η διαδικασία για τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις στον νόμο».

Ανέφερε ειδικότερα ότι «θα πρέπει να υπάρξει ομαδοποίηση των δανείων, κάτι το οποίο γίνεται ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Υπάρχει ένα πρόγραμμα προς υλοποίηση και επομένως αυτά τα βήματα θα ακολουθήσουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάντα φωνές ή παράγοντες, οι οποίοι πιέζουν για διάφορους λόγους προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα καταφέρει να ξεχωρίσει την ανακεφαλαιοποίηση από τα κόκκινα δάνεια, καθώς πολλοί τα συνδέουν, ο αντιπρόεδρο υπογράμμισε:

«Καθένας έχει την άποψη του. Η συμφωνία με την οποία προχωρούμε με τους θεσμούς είναι αυτή που μόλις περιέγραψα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλησε τέλος να απαντήσει στο «ερώτημα που πλανάται 'γιατί πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση'».

«Ο βασικός λόγος» τόνισε «είναι η αποτυχία των προηγούμενων ανεκαφαλαιοποιήσεων, διότι πρώτον δεν υπήρξε ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο παρελθόν και δεύτερον δεν υπήρξαν κινήσεις αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών».

» Τώρα λοιπόν, όπως θα διαπιστώσετε, ο νόμος που θα κατατεθεί προβλέπει ένα σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και των διευθυντικών στελεχών με στόχο ακριβώς να υπάρξει και μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία των τραπεζών».

Α.Τ

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: