Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Αυτό είναι το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...


Αυτό είναι το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Δραγασάκης: Μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος...
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του Κράτους μέχρι την Κυριακή και με αυτό εκπληρώνονται οι...
υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου για αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ, για υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των διοικήσεων και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.



Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που επισήμως θα γνωστοποιηθούν από την ΕΚΤ το ερχόμενο Σάββατο, είναι περίπου 14 - 15 δισ ευρώ συνολικά. Από αυτά, περίπου 9 δισ είναι το αρχικό ποσό του βασικού σεναρίου και επιπρόσθετα 6 δισ του ακραίου σεναρίου.

Τα ιδιωτικά Κεφάλαια και τα senior ομόλογα 

Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών έπειτα από απαίτηση της DG Comp. Ειδικότερα οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου για κεφαλαιακές ανάγκες 9 δισ υποχωρούν στα 5 δισ γιατί θα προβλέπεται μετατροπή του συνόλου των ομολόγων – junior και senior – σε μετοχές καθώς και εταιρικές πράξεις στα πλαίσια των business plans (αναδιάρθρωση λειτουργίας, πώληση θυγατρικών κοκ).

Επιπλέον οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή μετατροπή των ζημιών σε Κεφάλαιο, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Επομένως απομένει ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ που θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες.

Ο ρόλος των CoCos και το μετοχικό σχήμα 

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και έτσι πλέον θα οδηγηθούμε σε μετοχικό σχήμα των τραπεζών όπου το Κεφάλαιο τους θα είναι κατά πλειοψηφία ιδιώτες, κατά το υπόλοιπο CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα σε προκαθορισμένη τιμή) και κατά το υπόλοιπο κοινές μετοχές που θα ελέγχει το Δημόσιο.

Και αυτό επειδή απ' τα 6 δισ ευρώ του ακραίου σεναρίου, θα καλυφθούν σε ποσοστό 70% με έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων CoCos και σε 30% με κοινές μετοχές. Δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο τα ποσοστά αυτά να είναι ελαφρώς διαφορετικά και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις κοινές μετοχές να είναι μικρότερο του 30%. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν θα υποχωρεί κάτω του 20%. (διαβάστε περισσότερα στοnewmoney.gr).

Δραγασάκης για ανακεφαλαιοποίηση: Μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, και ιδίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



Εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο κύριος Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «πάμε καλά με την προετοιμασία» και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το Σάββατο τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ενημέρωσε ότι μέχρι την Κυριακή ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή διαδικασία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το σημερινό Euro Working Group είναι μια ευκαιρία να αναγνωριστούν οι θυσίες από πλευράς ελληνικού λαού για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Σημείωσε επίσης πως για το σκοπό αυτό έχουν δείξει υπευθυνότητα όλες οι πολιτικές δυνάμεις και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Απαντώντας ο κύριος Δραγασάκης ανέφερε πως το βασικό είναι να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ πιο συγκεκριμένα εξήγησε ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας στους δανειστές, αλλά και την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, γιατί όπως επισήμανε, η ανάγκη αλλαγής είναι αναγνωρισμένη από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: